UCG napredovao za 120 mjesta na listi najboljih svjetskih univerziteta
Zgrada Rektorata

Webometrics objavio nove rezultate

UCG napredovao za 120 mjesta na listi najboljih svjetskih univerziteta

Webometrics je 23. januara 2020. godine objavio novu listu najboljih svjetskih univerziteta u kategoriji najvećeg broja citata na osnovu Google Scholar profila “Transparent Ranking: Top Universities by Citations in Top Google Scholar profiles”.

Univerzitet Crne Gore je na toj listi rangiran na visokom 1578. mjestu, čime su u odnosu na prethodno rangiranje iz jula 2019. godine poboljšali poziciju za skoro 120 mjesta.

"Ujedno Univerzitet Crne Gore je jedini crnogorski univerzitet koji se našao na ovoj svjetskoj listi", navodi se u saopštenju Rektorata.

Napominju da je i ovom prilikom tokom rangiranja Webometrics dodatno postrožio svoje kriterijume u odnosu na rangiranje iz jula prošle godine.

"Uzorak je obuhvatio 101 najcitiranijeg autora pri čemu su iz razmatranja shodno najnovijoj metodologiji isključeni deset najcitiranijih naučnika, koji doprinose vidljivosti Univerziteta sa preko 50.000 citata", navode iz Rektorata.

Dodaju da u oblasti nauke i istraživanja UCG u prethodne dvije godine bilježi značajan porast u broju citata na Google scholar-u, gdje je trenutno preko 100.000 citata, što je za gotovo 80.000 više u odnosu na isti period prije dvije godine.

"Vjerujemo da ćemo u narednom periodu nastaviti sa ovakvim pozitivnim trendom, zahvaljujući velikoj posvećenosti naših profesora i saradnika i uz dodatne mjere podrške koje smo implementirali kroz novi Pravilnik o postupku, uslovima vrednovanja i načinu nagrađivanja zaposlenih za poseban doprinos razvoju i međunarodnom pozicioniranju Univerziteta Crne Gore podsticanja najboljih naučnih rezultata i međunarodne afirmacije Univerziteta", zaključuje se u saopštenju Rektorata.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.