Akcija u PG i BP: Uhapšeno 8 osoba, među njima službenici Poreske uprave i Ministarstva finansija
Ilustracija

Oštetilu budžet za 3,5 miliona eura

Akcija u PG i BP: Uhapšeno 8 osoba, među njima službenici Poreske uprave i Ministarstva finansija

Službenici Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije su danas u nastavku predmeta kodnog naziva „Klap”, na teritorijama Podgorice i Bijelog Polja, lišili slobode 8 lica zbog osnovane sumnje da su izvršila krivična djela stvaranje kriminalne ogranizacije, zloupotreba službenog položaja i falsifikovanje isprave.

Oni su kako se navodi u saopštenju Uprave policije uz krivične prijave predati na dalju nadležnost Specijalnom državnom tužilaštvu.

"Slobode su lišeni: S.M, načelnica Poreske uprave PJ Podgorica, R.S. rukovodilac odjeljenja za inspekcijski nadzor Poreske uprave PJ Podgorica, N.Đ. poreska inspektorka Poreske uprave PJ Podgorica, M.P. bivši državni sekretar u Ministarstvu finansija, D.V. samostalni savjetnik I u Ministarstvu finansija, R.K. osnivač i izvršni direktor pravnog lica „Braća Kolić” d.o.o Bijelo Polje i ovlašćeni zastupnik pravnog lica „Migi” d.o.o Bijelo Polje, T.K. osnivač i izvršni direktor pravnog lica „Trend trade” d.o.o Podgorica i B.R. odgovorno lice pravnog lica „Okov” d.o.o Podgorica", saopšteno je iz Uprave policije.

Osim toga, krivičnom prijavom obuhvaćeno je i pet službenika Poreske uprave PJ Podgorica i šest odgovornih lica u pravnim licima i to: N.P. supervizor Poreske Uprave PJ Podgorica, R.A. samostalni savjetnik I Poreske uprave PJ Podgorica, M.B. poreski inspektor Poreske uprave PJ Podgorica, R.M. poreski inspektor Poreske uprave PJ Podgorica, S. S. poreski inspektor Poreske uprave PJ Podgorica, J.S. osnivač i ovlašćeni zastupnik „Viner co” d.o.o Danilovgrad, K.D. ovlašćeni zastupnik „Trend trade” d.o.o Podgorica, N.Š. osnivač i i ovlašćeni zastupnik „Dea” d.o.o Podgorica, B.P. ovlašćeni zastupnik pravnih lica „A kop” d.o.o Podgorica, „PS Gradnja” d.o.o Podgorica i „A kop mne” d.o.o Podgorica, D.L. i I.V, kao i tri pravna lica shodno zakonu o krivičnoj odgovornosti pravnih lica: „Braća Kolić” d.o.o Bijelo Polje, „Migi” d.o.o Bijelo Polje i “Trend trade” d.o.o Podgorica.

"Oni su, kako se sumnja, krivična djela počinili na način što su osnovali kriminalnu organizaciju sa zadatkom da više pravnih lica sa teritorije Crne Gore ostvare imovinsku korist u vidu nezakonitog povraćaja PDV kredita, na način što će im se u postupku inspekcijskog nadzora od strane Poreske uprave Crne Gore kao valjane priznati fakture za robu i usluge koje stvarno nijesu isporučene, pružene, plaćene, niti izvršene, koje će biti ispostavljene od pravnih lica koje su osnivali drugi članovi ove kriminalne organizacije. Na osnovu tih fiktivnih faktura od strane poreskih službenika su sačinjavana nezakonita rješenja o povraćaju PDV-a", saopšteno je iz Uprave policije.

M.P. i D.V. su, sumnja se, kao članovi drugostepene komisije Ministarstva finansija suprotno članovima Zakona o opštem upravnom postupku protivpravno obustavili upravni postupak naplate poreske obaveze za jedno pravno lice i onemogućili državu Crnu Goru da naplati porez u iznosu većem od 400. 000 eura, čime su tom pravnom licu pribavili korist u istom iznosu.

"Na ovaj način, osumnjičena lica su u periodu od novembra 2011. godine do kraja 2019. godine Budžetu Crne Gore pričinili štetu u iznosu većem od 3,5 miliona eura", saopšteno je iz policije.

 

 

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.