Povećan minimalni iznos novca koji turista mora imati po danu u BiH
Ilustracija

Vijeće ministara izglasalo

Povećan minimalni iznos novca koji turista mora imati po danu u BiH

Najmanji iznos sredstava kojima stranac mora raspolagati prilikom ulaska u BiH za 2020. godinu je 150 konvertibilnih maraka ili oko 76,7 eura za svaki dan namjeravanog boravka u toj zemlji.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti donijelo je odluku o najmanjem iznosu sredstava potrebnom za izdržavanje stranca za vrijeme namjeravanog boravka u Bosni i Hercegovini, a taj iznos nije mijenjan godinama.

Kada je riječ o nelegalnim migrantima, Službi za poslove sa strancima u BiH periodu od 1. januara do 30. septembra 2019. godine prijavljeno je 22.211 nezakonitih migranata, dok je zahtjev za azil podnijelo 455 osoba.

Najviše migranata bili su državljani Pakistana (8.786), a slijede državljani Avganistana (2.359), Bangladeša (1.939), Iraka (1.843) i Sirije (1.390).

U septembru je bilo prijavljeno 3.812 nezakonitih migranata, što je više za 19 odsto u odnosu na avgust.

Kako se navodi, u vrhu prioriteta su jačanje Granične policije BiH i intenziviranje borbe protiv krijumčarenja migrantima, ali i podrška lokalnim zajednicama u kojim su uspostavljeni privremeni prihvatni centri.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.