Amerika opet prijeti Iranu
Ilustracija

Ugrožen nasljednik Sulejmanija

Amerika opet prijeti Iranu

Ukoliko novi komandant jedinice "Kuds" Iranske revolucionarne garde Esmail Gani bude ubijao Amerikance, stići će ga ista sudbina kao i njegovog prethodnika Kasema Sulejmanija, izjavio je specijalni predstavnik SAD za Iran Brajan Huk.

On je u intervjuu za list "Ašark el avsat" rekao da će vlasti Irana i njihovi agenti biti odgovorni za bilo kakav napad na Amerikance ili američke interese u regionu.

Prijetnja je upućena u vrijeme kada se svijet oporavlja od spora SAD i Irana koji je prouzrokovan ubistvom generala Solejmanija ranije ovog mjeseca na Međunarodnom aerodromu u Bagdadu.

Huk je istakao da će smrt Sulejmanija stvoriti vakuum koji iranske vlasti neće moći da popune.

Prema riječima Huka, Sulejmani je predstavljao jedinicu koja je okupljala iranske agente u regionu.

Dok Vašington tvrdi da je Solejmani organizovao napade na imovinu SAD u Iraku, Teheran je njegovo ubistvo nazvao "međunarodnim terorizmom" i obećao čvrst odgovor.

Iran je nakon ubistva Sulejmanija izvršio napad na dvije američke baze u Iraku.

Gani je postavljen za Sulejmanijevog zamjenika 1997. godine, a vođstvo je preuzeo dan nakon ubistva iranskog generala. 

Izvor: Srna/Russia Today

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.