Predložili ukidanje privremene zabrane ribolova na Skadarskom jezeru
Skadarsko jezero

Predložili ukidanje privremene zabrane ribolova na Skadarskom jezeru

Izlazeći u susret inicijativi privrednih ribara sa ribolovnog područja nacionalonog parka „Skadarsko jezero“ u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja danas je održan sastanak sa deset predstavnika privrednih ribara.

Zahtjev za sastanak od strane privrednih ribara je upućen nakon stupanja na snagu ribolovnog zabrana koji je uveden 21.01.2020. godine zbog niskog vodostaja Skadarskog jezera. Sastanku je prisustvovao i direktor Nacionalnog parka Skadarsko jezero Nenad Ivanović.

"Naime, Naredbom o ribolovnim zabranima, lovostaju i minimalnim veličinama riba i drugih vodenih organizama ispod kojih je zabranjen ulov („Službeni list CG“, 12/19) definisano je da je na ribolovnom području “Skadarsko jezero” zabranjeno vršiti ribolov u vrijeme niskog vodostaja, odnosno kada se nivo vode na Skadarskom jezeru spusti ispod nivoa od 6.46mnm, prema podacima organa uprave nadležnog za poslove hidrometeorologije – mjerna stanica “Plavnica” u toku decembra, januara i februara.

Prema  zvaničnim  podacima Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore, zabran je uveden jer je nivo  Skadarskog jezera na mjernoj stanici “Plavnica” iznosio 6.13 mnm. 

Privredni ribari su  predložili ukidanje privremene zabrane ribolovnih aktivnosti jer smatraju da trenutna veličina jezera ovih dana ne predstavlja prijetnju za resurse ribe i  da trenutni  vodostaj neće olakšati sam izlov ribe u prekomjernim količinama", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Generalni direktor Direktorata za ribarstvo Slavica Pavlović privredne ribare je upoznala sa procedurom usvajanja navedene Naredbe i činjenicom da je zabran propisan u skladu sa mišljenjem nadležne naučne ustanove, odnosno Prirodno- matematičkog fakulteta. 

"Uz uvažavanje iznijetih razloga od strane privrednih ribara kao i razumjevanja sa njhove strane da se ono što je propisano treba i poštovati, postignut je dogovor da privredni ribari pripreme zahtjev koji će Ministarstvo poljoprivrede uputiti Prirodno- matematičkom fakultetu, u cilju preispitivanja navedene mjere zaštite i uvedenog zabrana", saopšteno je.

Nakon dobijenog naučnog mišljenja koje se očekuje u narednih nekoliko dana, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja će obavijestiti privredne ribare i javnost o daljim koracima i mjerama koje će preduzeti.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.