Ovaj vitamin može ublažiti štetna dejstva zagađenog vazduha
Foto: Ilustracija

Naučnici otkrili

Ovaj vitamin može ublažiti štetna dejstva zagađenog vazduha

Rezultati studije sprovedene 2017. godine imali su za cilj da pokažu da li efekti izlaganju štetnim PM2.5 česticama mogu da budu ublaženi suplementima vitamina B koji sadrže 2,5mg folne kisjeline, 50mg vitamina B6 i 1 mg vitamina B12.

Istraživanje je obuhvatilo desetak volontera koji su prvo bili izloženi čistom vazduhu, a potom su isti ispitanici testirani velikim dozama vitamina B pri izloženosti veoma zagađenom vazduhu koji sadrži visok nivo PM2.5 čestica.

Rezultati su pokazali da je četvorodnevno konzumiranje vitamina B ograničilo efekat štetnih čestica između 28 i 75 na deset genskih lokacija. Slično se desilo u mitohondrijskom DNK, djelovima ćelija koje generišu energiju.

Međutim, naučnici su i dalje skeptični jer je studija imala jako mali broj ispitanika, a i manje informacija o nus-pojavama vitamina B zbog čega su potrebna dalja ispitivanja.

Ipak, jedina pilula vitamina B dnevno nije na odmet ni kada je zdravlje u pitanju, a kamoli izloženost PM2.5 štetnim česticama.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.