Posle požara i poplava u Australiju nova opasnost - smrtonosni pauci
ilustracija

Posle požara i poplava u Australiju nova opasnost - smrtonosni pauci

Nakon ekstremnih požara, poplava i grada sa kojima se Australija od početka godine, stručnjaci upozoravaju građane da se čuvaju smrtonosnih „levak“ pauka, zbog savršenih uslova koji su se stvorili za razvoj tih zglavkara.

Nastanjeni u šumovitim predjelima istočne Australije, „levak“ paukovi vole vlagu. Poznati su po otrovu koji brzo djeluje, javlja CNN a prenosi Rts.

Uprava Australijskog parka za reptile, smještenog u državi Novi Južni Vels, upozorila je na pojačanu aktivnost tih otrovnih paukova.

„Zbog kombinacije najprije kiše, a sada toplog vremena, očekujemo da će 'levak' pauci početi da šire radijus kretanja. Ta vrsta pauka jedna je od najopasnijih na svijetu i moramo ovo da shvatimo veoma ozbiljno“, rekao je portparol parka Danijel Ramsej.

Priroda Australije je ozbiljno ugrožena jer je u požarima, koji su počeli još u julu, nestala ogromna površina šuma, a sa njom i oko pola milijarde životinja. 

Kiša sa grmljavinom i gradom donijela je neophodno osvježenje i zaustavila vatru, ali je donijela novu opasnost – poplave. Uz uobičajene rizike i štetu koje nosi vodena stihija, ovog puta javio se dodatni problem spiranja pepela u vodotoke. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.