Molebani i litije nijesu protiv Crne Gore, samo protiv bezakonja

Crkva spremna na dijalog, Inicijativa o ocjeni ustavnosti u najskorije vrijeme

Molebani i litije nijesu protiv Crne Gore, samo protiv bezakonja

Episkopski savjet Srpske Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori je danasu Nikšiću održao sjednicu u proširenom sastavu, kojoj su prisustvovali i članovi pravnog tima za izradu inicijative za ocjenu ustavnosti Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

"Konstatovano je da je tekst inicijative doveden u završni fazu nakon što su obavljene ozbiljne konsultacije sa najširim krugom pravnih stručnjaka. Razmatrano je i preduzimanje drugih pravnih mjera koje bi preduprijedile i otklonile štetne posljedice ovog zakona, ne samo po Crkvu, nego po sveukupno crnogorsko društvo.", saopšteno je nakon sjednice.

Episkopski savjet se upoznao i sa pravnim aktivnostima koje su dosad Patrijaršija i Sveti Sinod preduzeli u cilju pravnog osporavanja odnosnog zakona.

Kako dalje navode a zbog velikog interesovanja javnosti u pogledu razloga zbog kojih inicijativa još nije podnesena Ustavnom sudu od strane Crkve, ističu da u skladu sa odredbom čl. 36 tč. 3 Zakonom o Ustavnom sudu, taj sudski organ, može i sam pokrenuti postupak ocjene ustavnosti pravnih akata, osobito imajući u vidu jedan broj očigledno "neustavnih odredbi ovog zakona, i to, prije svega, onih koji se tiču istorijski stečenog pravnog subjektiviteta Crkava i vjerskih zajednica i neprikosnovenosti prava njihove svojine".

 Kako je najavljeno, inicijativa će biti podnesena u najskorije vrijeme. Negiraju da iza aktivnosti Crkve stoje bilo kakvi i bilo čiji politički ili ideološki interesi.

"Žalimo zbog grubih manipulacija koje su u medijima ovih dana iznosili najviši državni zvaničnici, odbijajući pritom svaku optužbu da se iza aktivnosti naše Crkve kriju bilo kakvi i bilo čiji politički ili ideološki interesi. Ovom prilikom nećemo odgovarati na njihove navode u kojima je bilo još niz istorijskih i činjeničnih netačnosti o Crkvi u Crnoj Gori.", saopšteno je.

Naglašavaju i da su neistiniti medijski napisi o tome da su u toku razgovori Crkve i crnogorskih vlasti u vezi sa Zakonom, što je, u svom jutrošnjem intervjuu, nedvosmisleno demantovao i lično premijer Marković, rekavši da poziv za dijalog Crkvi tek treba da bude poslan od strane Vlade.

"Ni oni razgovori, o kojima je javnost već obaviještena, a koji su obavljani prije donošenja Zakona, nisu bili institucionalni, inkluzivni i istinski dijalog. Kao i dosad, Episkopski savjet i ovoga puta iskazuje svoju punu spremnost da se o Zakonu razgovara, ali na način koji će potpuno uvažavati obe strane u dijalogu. Ukoliko crnogorske vlasti smatraju da mogu samostalno da nameću teme i rješenja, kao što su to ranije radili i danas čine, pozivajući na dijalog samo o primjeni Zakona – sa pravom ćemo smatrati da se radi o fingiranju poziva za dijalog, što će biti odgovornost Vlade. Pravoslavna Crkva je zainteresovana da Crna Gora u svom pravnom sistemu ima najbolji mogući zakon koji uređuje pitanja vjerskih sloboda i pravnog položaja vjerskih zajednica.", ocijenio je Episkopski savjet.

Zahvalili su svim pravoslavnim vjernicima i drugim građanima Crne Gore i šire, koji se u nezapamćenom broju okupljaju na ulicama svojih gradova, i uputili "jasnu poruku da molebani i litije nisu, kako se pogrešno tvrdi i sa najviših državnih adresa, usmjereni protiv države Crne Gore. Upravo je suprotno – sve to činimo za njen napredak. Naše molitve su samo protiv bezakonja. Što bude manje bezakonja, naša zemlja će biti bolja, a budućnost svih njenih građana izvjesnija i svijetlija.

Uzdajući se u Božiju pravdu, ali i u ljudsku odgovornost, kako onih na vlasti, tako i svih građana Crne Gore, pozivamo na umnoženje ljubavi, mira i sloge, kojima će se pobijediti svaka bratomržnja i netrpeljivost.".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.