Crnogorska prosječna penzija najveća u regionu, ubuduće fokus na rješavanje stambenih pitanja

Premijer sa predstavnicima Saveza penzionera

Crnogorska prosječna penzija najveća u regionu, ubuduće fokus na rješavanje stambenih pitanja

Vlada Crne Gore posvećena je kontinuiranom unapređenju položaja penzionera i kroz brojne finansijske, zakonodavne i druge aktivnosti koje će se sprovoditi i u saradnji sa Savezom penzionera nastaviće da podržava najstariju populaciju, zaključeno je na sastanku predsjednika Vlade Duška Markovića i delegacije Saveza – predsjednika Branka Vešovića i potpredsjednika Ilije Stanišića i Ivana Krsmanovića.

„Mi kao odgovorna Vlada imamo poseban senzibilitet prema penzionerima. Razumijemo potrebe ove populacije i naći ćemo način da damo kvalitetan odgovor na njih, vodeći računa da ne ugrozimo stabilnost javnih finansija, a samim tim i redovnost i sigurnost penzija i drugih davanja“, rekao je premijer Marković.

On je iskazao zadovoljstvo brojnim uspješno realizovanim aktivnostima Saveza penzionera, koji ima oko 101.500 članova, a koje su usmjerene na poboljšanje materijalnog ali i društvenog položaja ove populacije.

Vlada Crne Gore svake godine izdvaja značajna finansijska sredstva za socijalni program prenzionera.

Osim izdvajanja od gotovo 100 miliona eura za Fond PIO, kako bi se osigurala isplata penzija, Vlada je prošle godine za program pomoći penzionerima s najnižim primanjima obezbijedila 600.000 eura, dok je za subvencionisanje odmora i oporavka dala preko pola miliona eura. Za nabavku zimnice pod povoljnijim uslovima Vlada je opredijelila oko 300.000 eura, za klubove penzionera 32.000. Takođe, prošle godine je završena rekonstrukcija odmarališta u Ulcinju za šta je Vlada Crne Gore dala 2,6 miliona eura, podsjeća se u saopštenju.

„Izuzetno poštujemo sve ovo što radite za crnogorske penzionere. Ovakvu vrstu pomoći i saradnje sa Vladom nema niko od penzionera u regionu“, kazao je Vešović.

Iako je prosječna penzija najveća u regionu, nakon Slovenije i Hrvatske, sagovornici su se saglasili da je važno dalje raditi na stvaranju preduslova za poboljšanje materijalnog položaja penzionera.

Poseban fokus u narednom period biće, kako se navodi, stavljen i na rješavanje stambenih pitanja, pohvaljujući činjenicu da je u prethodnom periodu izgrađen 561 stan za najstariju populaciju.

Na sastanku je dogovoren nastavak redovne komunikacije sa  Markovićem i uključivanje predstavnika Saveza u Vladina ekonomska i socijalna tijela.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.