Mitropolija uvažila sugestiju Uprave policije

"Kako se ne bi doprinosilo mržnji među braćom, litije na Cetinju neće biti"

Litija na Cetinju zasad neće biti održavana, saopšteno je iz Pravoslavne crkvene opštine cetinjske.

Crkvena opština je najavila održavanje molebana i Litije na Cetinju za četvrtak, 23. januar 2020. godine ali je Mitropolija uvažila sugestiju Uprave policije i zbog eventualnih incidenata otkazala molitvenu šetnju.

"Litija je trebala da protekne u miru i dostojanstveno u neposrednoj blizini Cetinjskog manastira do Ćipura, gdje se svake subote održava Služba Božija. Njen cilj je trebao da bude isto ono što je cilj svih molitvenih okupljanja ovih sedmica: molitva za mir, bratsku slogu i ljubav, koja je narušena donošenjem bezakonog propisa o slobodi vjeroispovijesti.Moleban će se održati u Cetinjskom manastiru, kako je i bilo najavljeno, ali Litije do Ćipura neće biti, jer Mitropolija pokazuje dobru volju radi dobrobiti svih građana Cetinja i Crne Gore i uvažava sugestiju Uprave Policije, koja je umolila Mitropoliju da se od Litije uzdrži u ovom trenutku", saopšteno je iz Crkvene opštine.

Argumentacija policije je bila da su u posjedu pouzdanih informacija da bi u toku Litije moglo doći do ozbiljnog narušavanja reda i mira, te da bi za njeno održavanje morale biti angažovane brojne policijske snage.

Mitropolija je, kako je saopšten, upoznala Policiju da sa strane Crkve, kao ni i u drugim gradovima, ne bi bili inicirani nikakvi incidenti.

"Kako se ne bi doprinosilo mržnji među braćom, a da se ne bi ugrozilo dostojanstvo Litija i prelijepe slike koje ovih dana dolaze sa ulica crnogorskih gradova, koje bi pale u sjenku policijskih kordona na Cetinju i eventualnih incidenta, Litija na Cetinju zasad neće biti održavana.Cetinjski manastir je bio i ostaje srce ovoga grada i ostaje, kao i do sada, otvoren za sve, bez obzira na nacionalna, ideološka i politička opredjeljenja.", zaključuje se u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.