Foto: cetinjskilist.com

Savjet za građansku kontrolu rada policije

"Policija na Cetinju postupila odgovorno i profesionalno"

Postupanje policije u vezi sa najavom održavanja molebana i litije na Cetinju u organizaciji Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP), bilo je odgovorno i profesionalno, ocijenio je Savjet za građansku kontrolu rada policije.

„Dobijene su informacije da su održani sastanci predstavnika policije - Centra bezbjednosti Podgorica i Odjeljenja bezbjednosti (OB) Cetinje, na kojem je razgovarano o prijavi ovog javnog okupljanja“, kaže se u saopštenju.

Policija je, kako se navodi, ukazala na složene bezbjednosne rizike tog javnog okupljanja i procjenu opasnosti kao i na činjenicu da prijava istog nije bila blagovremena.

Dodaje se da je Savjet upoznat da je komunikacija policije i Crkve bila korektna i da su predstavnici MCP uvažili profesionalne stavove policije i odustali od javnog okupljanja u želji da i sami doprinesu javnom redu i miru.

„Na osnovu iznijetog, Savjet ocjenjuje da postupanje OB Cetinje i policije u cjelini bilo odgovorno i profesionalno“, kaže se u saopštenju, prenosi MINA.

Iz Savjeta podsjećaju na standard da svako ima pravo na slobodu mirnog okupljanja i pozitivnu obavezu države da omogući efektivno uživanje tog prava.

„Savjet je uvjeren da će Uprava policije preduzeti sve potrebne mjere kako bi se omogućilo svako mirno i blagovremeno prijavljeno javno okupljanje u Crnoj Gori“, navodi se u saopštenju.

Iz Savjeta su apelovali na građane, vjerske zajednice i društvene subjekte da kroz poštovanje zakona i odgovoran odnos doprinesu zaštiti javnog interesa, sprječavanju narušavanja javnog reda i mira i bezbjednosti drugih građana.

Podsjetimo, grupa građana organizovala je danas na Cetinju protestnu šetnju zbog najavljenog sjutrašnjeg molebana i litije Srpske pravoslavne crkve u Prijestonici. Iz Mitroplije crnogorsko-primorske SPC ranije danas je saopšteno da je najavljani dogadjaj otkazan iz bezbjednosnih razloga.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.