Doktori upozoravaju: Marihuana utiče na ubrzan rad srca i povećanje pritiska
Ilustracija

Doktori upozoravaju: Marihuana utiče na ubrzan rad srca i povećanje pritiska

Pristalice medicinske marihuane vjeruju da liječi skoro sve. Ljekari, međutim, upozoravaju da marihuana može da ubrza rad srca, povisi krvni pritisak, izmijeni srčani mišić i krvne sudove kao i da izazove nenormalne srčane ritmove.

Otprilike dva miliona odraslih Amerikanaca s kardiovaskularnim bolestima kažu da su koristili marihuanu, iako droga predstavlja potencijalni rizik za zdravlje srca.

Novi istraživački rad, objavljen u stručnom američkom časopisu za kardiologiju, objedinio je brojne studije koje sugerišu da postoji povezanost između upotrebe marihuane i niza srčanih problema.

Prema opservacijskim istraživanjima, pušenje marihuane može da izazove iste zdravstvene kardiovaskularne probleme koji nastaju i pušenjem cigareta.

„Vaping povećava uticaj droge u marihuani pa pretpostavljamo da će i loši kardiovaskularni efekti takođe biti pojačani“, rekao je kardiolog dr Mutija Vaduganata.

Iako se razlikuju dominantni sastojci u duvanu i marihuani, testovi pokazuju da kada se puše proizvode i neke jednake kardiotoksične hemikalije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.