Na posao ne treba ići sa prehladom, važno je preležati je
Ilustracija

Virus se lako širi

Na posao ne treba ići sa prehladom, važno je preležati je

Najčešći uzrok zbog kojeg se ne dolazi na posao, prema podacima Britanskog zavoda za statistiku su prehlade. Osim regulisanja papira, bolovanja i spremnosti na manju platu, važno je i dobro procijeniti kada ste spremni da se poslije bolesti vratite na posao.

„Mnogo toga zavisi od toga koju vrstu posla obavljate. Ako radite sa velikim brojem ljudi, sa djecom ili u zdravstvu, ostanite kod kuće“, kaže Amir Kan, ljekar opšte prakse.

Na primjer, ako niste radili nekoliko dana zbog problema sa povraćanjem i dijarejom, trebalo bi da ostanete kod kuće makar još 48 sati nakon posljednje epizode povraćanja ili dijareje.

Kada je u pitanju prehlada, dr En Robinson smatra da, onda kada se osećate dovoljno dobro i snažno kada ujutru ustanete, vjerovatno, ste sposobni da se vratite na posao, ali ipak preuzmite mjere predostrožnosti da zaštitite kolege.

„Obavezno je ostajanje kod kuće ako imate povišenu temperaturu, jer to obično znači da ste zarazni. Kijanjem i kašljanjem, širite bolest i zato je neodgovorno vratiti se na radno mjesto“, kaže dr Kan.

Prehlada može biti zarazna nekoliko dana nakon pojave simptoma, pa čak i do dvije nedelje.

Ako ste dobili grip, očekujte da ćete biti zarazni i do nedelju dana. Ako ste na poslu u blizini osobe koja ima grip, vjerovatno ćete ga dobiti u okviru pet dana.

Kako spriječiti, a ne liječiti

Ipak, možete preduzeti mjere kako biste to spriječili.

„Rizik da vas napadnu klice, direktno je proporcionalan blizini bolesne osobe“, kaže Robinson i dodaje da je izbjegavanje bolesnih kolega na poslu sasvim u redu, da se treba držati na odstojanju od zaraznih osoba i da ne treba dijeliti posuđe, obrok, šoljice za kafu...

Naravno, redovno pranje ruku, posebno prije jela je obavezno. Nije loše ni imati pri sebi džepnu bočicu gela za dezinfekciju ruku. Taj gel možete iskoristiti i za brisanje radnog stola, tastature računara, zajedničkih površina na poslu. To je važno jer pojedini virusi mogu da žive i nedelju dana na tvrdim površinama kao što su radne površine, dok virus gripa traje u takvim uslovima 24 sata, piše Gardijan.

„Radite na jačanju imuniteta, osigurajte sebi dovoljno sna, smanjite stres i redovno vježbajte. Jedite dosta zelenog povrća“, savetuje Kan.

Za kraj, važno je imati na umu da smo virusima izloženi sve vrieme.

„Nemojte kriviti isključivo kolege što ste se razboljeli, možda virus niste pokupili od osobe koja kija za stolom pored vas. Virusi su i u gradskom prevozu, kafićima, restoranima, tako da - budite pošteni i vodite računa o sopstvenoj zaštiti“, zaključuje dr Kan, prenosi RTS.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.