SNP: CG rekorder u Evropi po broju tužbi pred sudom u Strazburu
Sud u Strazburu

SNP: CG rekorder u Evropi po broju tužbi pred sudom u Strazburu

"Crnogorski zvaničnici se često hvale da su navodni lideri u brojnim društvenim sferama. Da jesu prvi, ali u negativnom smislu govori činjenica da je Crna Gora kraj 2018. godine dočekala kao rekorder u Evropi po broju tužbi podnijetih pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu", navodi se u saopštenju Socijalističke narodne partije(SNP).

"Možda bi se neki iznenadili kako jedna mala zemlja kao što je naša ima takav bilans, ali valja podsjetiti da se radi o trendu koji je dominantan u poslednjih deset godina. Naime, podaci Sekretarijata Evropskog suda pokazuju da je od maja 2009. godine do 31. decembra 2018. protiv Crne Gore podnijeto 2.537 predstavki.

Ovoliki broj obraćanja Sudu u Strazburu jasan je pokazatelj nepovjerenja koje građani imaju u crnogorsko pravosuđe, uprkos bajkama o nevjerovatnim rezultatima koje ono postiže, a koje nam serviraju institucije sistema", navode iz SNP-a.

Čini se kako dodaju u saopštenju da od ovako loše statistike ne može gore, "ali nemojmo se zavaravati".

"Sud u Strazburu je u čak pedeset slučajeva utvrdio da je crnogorsko pravosuđe povrijedilo Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, a u najvećem broju postupaka radilo se o povredi prava na pravično suđenje", saopšteno je iz SNP-a.

Crnogorskoj javnosti, svakako, kako dodaju iz ove partije najpoznatiji je i najsvježiji slučaj kompanije „KIPS“ koja je tužila državu zbog nemogućnosti da ostvari pravo na gradnju tržnog centra iako je za to ispoštavala sve zakonske pretpostavke.

"Aroganciju i neznanje bivšeg gradonačelnika Mugoše koji je stopirao plan biznismena Drekalovića građani će morati da plate iz svog džepa. Podsjećanja radi, radi se o iznosu od „tričavih“ 4,5 miliona eura i to će još biti i dobro ako ga Evropski sud ne uveća, s obzirom da je oštećena strana najavila žalbu na presudu.   

Socijalistička narodna partija smatra da „trulih dasaka“ u crnogorskom pravosuđu još uvijek ima, da nikad nije urađeno ništa da bi one bile stvarno otklonjene, već da su učinjene samo kozmetičke promjene kako bi se zamazale oči javnosti i međunarodne zajednice. Ipak, istina uvijek izađe na vidjelo, pa su tako i građani sve više svjesni svojih prava i spremni da ih do kraja brane", zaključuje se u saopštenju partije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.