Vještački snijeg jedini spas za zimsku sezonu
Ilustracija

Vještački snijeg jedini spas za zimsku sezonu

Na jučerašnjem sastanku Inicijativnog odbora turističkih radnika, rukovodstva Opštine i Turističke organizacije Kolašina dogovoreno je da nadležne institucije treba da sagledaju mogućnosti da što prije počne stvaranje uslova za vještačko osnježivanje skijaških staza.

 Oni su uputili inicijativu da zbog ovogodišnje situacije treba već naredne sezone pokušati sa osnježivanjem dijela staza,pišu Dnevne novine.

Aktuelna situacija nedostatka snijega na Bjelasici učinila je da će rezultati zimske turističke sezone biti ispod svakih očekivanja.

Prvi čovjek grada na Tari Milosav Bato Bulatović kazao je da su svjesni koliko je nedostatak snijega ugrozio turističku privredu, koja je i te kako značajna za ekonomski život Kolašina.

“Tu smo da sagledamo mogućnosti kako da pomognemo turističku privredu. Uputićemo inicijativu nadležnim organima da se što prije počne sa izgradnjom sistema za vještačko osnježivanje staza na Ski-centru Kolašin 1600. Uskoro ćemo organizovati i sastanak sa predstavnicima državnih institucija da bismo ubrzali početak radova na osnježivanju skijaških staza, jer je to sa aktuelnom klimom, uslov da opstane zimska turistička ponuda”, kazao je on.

Turistički radnici Kolašina ovu sezonu smatraju već propalom.

“Sve da uslovi na planini budu najidealniji u februaru i martu značajnije ne mogu popraviti bilanse. Problem je što gost koji ove godine zbog manjka snijega ode iz Kolašina u neki drugi zimski centar, on će ponovo ići tamo, a Kolašinu ‘okrenuti leđa’. Jedini spas je da se što prije počne sa vještačkim osnježivanjem staza”, kazao je vlasnik privatnog smještaja u Kolašinu Ljubiša Rakočević.

Njegove kolege su pohvalile značajne turističke investicije na Bjelasici, koje pozitivno mijenjaju turistički sjever i predložio da se ipak malo zastane i kompletiraju sadržaji koji su već izgrađeni.

Sistemi za vještačko osnježivanje staza su trebali da prate i samu izgradnju staza, a sada upućujemo apel da to što prije počne.

Oni su naglasili da je osnježivanje staza složen i skup proces, ali da sa njim treba početi što prije, pišu Dnevne novine.

Insistirano je i na obavezi kategorizacije turističkih objekata i obaveznom prijavljivanju gostiju, odnosno smanjenju neregistrovanih smještajnih kapaciteta.

Ugostiteljski radnik Boško Mirović je insistirao da se sazna da li je planirano da se sa vještačkim osnježivanjem počne 2021. ili 2022. godine, kao i da se razmotre mogućnosti da se turističkim radnicima koji su pretrpjeli gubitke omoguće određene olakšice.

Direktor lokalne Turističke organizacije Aleksandar Vlahović je ponovio stav koji su saopštili svi učesnici sastanka da su pripreme za zimsku sezonu odrađene kvalitetno, ali da je manjak snijega sve to obezvrijedio.

Vlahović je ocijenio da je zbog toga vještački snijeg jedini spas za održavanje zimske turističke ponude.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.