Kvalitet vazduha juče i danas najlošiji u Pljevljima, Podgorici i Bijelom Polju
Foto: Getty images

Kvalitet vazduha juče i danas najlošiji u Pljevljima, Podgorici i Bijelom Polju

Kvalitet vazduha juče i danas najlošiji je bio u Pljevljima, Podgorici i Bijelom Polju, saopšteno je iz Agencije za zaštitu prirode i životne sredine.

"Podaci sa automatskih stanica za praćenje kvaliteta vazduha u okviru Državne mreže, pokazuju da je u južnom regionu (primorska oblast – stanice se nalaze u Baru i Kotoru), kvalitet vazduha bio veoma dobar i da nije bilo prekoračenja graničnih vrijednosti ni jednog polutanta", navode iz Agencije.

U centralnom i sjevernom regionu koncentracije PM10 čestica su varirale tokom dana.

Najveće, maksimalne koncentracije izmjerene tokom jučerašnjeg dana su: u 19 časova u Pljevljima 72,7µg/m3, u 23 časa u Podgorici 64,2 µg/m3, u 22 časa u Bijelom Polju  58,8 µg/m3 i u 17 časova u  Nikšiću 29,6 µg/m3.

Minimalne, najmanje izmjerene koncentracije tokom jučerašnjeg dana su: u 06 časova u Pljevljima 9,1 µg/m3, u 12 časova u Podgorici 11,1 µg/m3, u 03 časa u Bijelom Polju  14,8 µg/m3 i u 08 časova u  Nikšiću 11,4 µg/m3.

Prema poslednjim podacima sa mjernih stanica, od 17 časova, koncentracija PM10 čestica iznosi:

U Pljevljima 88,2µg/m3

U Podgorici 41,3 µg/m3

U Bijelom Polju 90,3 µg/m3 i

U Nikšiću 56,6 µg/m3.

Institut za javno zdravlje u slučaju visokog zagađenja vazduha (satna koncentracija PM10 čestica između 90 i 180 µg/m3) preporučuje svima, a naročito osjetljivim grupama stanovništva (djeca, trudnice, stari, hronični bolesnici) da smanje boravak na otvorenom, naročito u blizini prometnih saobraćajnica kao i za vrijeme prisutnog dima i magle u vazduhu.

"Treba ograničiti izvođenje fizički zahtjevnih aktivnosti kojima se diše brze ili dublje (trčanje, vježbanjei sl.) na otvorenom", kazali su iz Instituta.

U slučaju veoma visokog zagađenja vazduha (satna koncentracija PM10 čestica veća od 180 µg/m3), preporučuje se svima da izbjegavaju boravak, a naročito izvođenje fizički zahtjevnih aktivnosti pri kojima se diše brze ili dublje (trčanje vježbanjei sl.) na otvorenom do poboljšanja kvaliteta vazduha.

Na osnovu prognostičkog materijala vrijeme i naredna tri dana stabilno, pretežno ili djelimično sunčano.

Tokom prijepodneva, na sjeveru, po kotlinama niska oblačnost ili magla koja se ponegdje može zadrzati i tokom većeg dijela dana. U četvrtak mjestimično će duvati umjeren do pojačan vjetar, sjevernih smjerova što će pozitivno uticati na kvalitet vazduha.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.