Đinping pozvao Đukanovića na Samit u Peking: Radujemo se novim projektima
Foto: Pres Služba predsjednika CG

Predsjednik CG primio ambasadora NR Kine u Crnoj Gori Liu Đina

Đinping pozvao Đukanovića na Samit u Peking: Radujemo se novim projektima

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je ambasadora Kine u Crnoj Gori Liu Đina, na njegovu inicijativu, koji mu je tom prilikom uručio original pozivnog pisma predsjednika Kine Si Đinpinga za učešće Predsjednika na Samitu inicijative 17+1, koji će se održati u Pekingu, kao i čestitku kineskog predsjednika povodom kineske Nove godine.

Đukanović je zahvalio ambasadoru na inicijativi za susret i iskazao zadovoljstvo odnosima dvije prijateljske zemlje koji se poslednjih godina sistemski unapređuju.

"Svjedočeći intenzivnom razvoju saradnje na političkom, ekonomskom i polju kulture, radujemo se novim mogućnostima i zajedničkim projektima na bilateralnom planu i u okviru inicijative Pojas i put i mehanizma 17+1", ocijenio je Đukanović.

On je u tom kontekstu istakao očekivanje da će upravo predstojeći Samit u Pekingu biti prilika za dogovor o sadržajima saradnje u obostranom interesu.

Đukanović je u duhu podsticaja međudržavne saradnje ponovio poziv za posjetu Crnoj Gori predsjedniku Kine Si Đinpingu.

On je naglasio da je Crna Gora jasno opredijeljena da bude dio evropskog civilizacijskog kruga, ali da istovremeno čuva svoja tradiocionalna prijateljstva od kojih je jedno i sa Kinom.

"Osvrnuvši se na najznačajniji infrastrukturni projekat u Crnoj Gori, izgradnju auto-puta, izrazio je očekivanje da će kompanija CRBC ispuniti ugovornu obavezu i završiti prvu dionicu puta u predviđenom roku. Iskazao je interes za  saradnju i drugim infrastruktrunim projektima u skladu sa tržišnim uslovima, kao i širenje saradnje u oblastima od obostranog interesa", navodi se u saopštenju kabineta Đukanovića.

ukanoviin2

Foto: Pres Služba predsjednika CG

Ambasador Liu Đin je visoko ocijenio postignuća Crne Gore, socio-ekonomsku stabilnost  i stabilan  trend razvoja  u kojem prednjači u regionu.

Uz zadovoljstvo razvojem odnosa ukazao je na značajne potencijale za dalji razvoj odnosa, uvjeren da će Samit 17+1 donijeti novi kvalitet postojećoj saradnji i kroz neposredan razgovor dva predsjednika.

Cilj Samita je, kazao je ambasador, da se uspostavi otvoreno, inovativno i korisno partnerstvo između Kine i zemalja Centralne i Jugoistočne Evrope, ali i Kine i EU.

Na bilateralnom planu posebno je istakao zainteresovanost kineske strane za nastavak saradnje u oblasti infrastrukture, kao i još intenzivniju razmjenu studenata i turista, zaključuje se u saopštenju.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.