Rak grlića materice moguće spriječiti ranim otkrivanjem promjena putem redovnih pregleda
ilustracija

Rak grlića materice moguće spriječiti ranim otkrivanjem promjena putem redovnih pregleda

Usljed nedovoljne informisanosti žena o raku grlića materice, njegovom liječenju i mjerama prevencije, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, od ove bolesti u svijetu godišnje oboli oko 500.000 žena, a u Evropi oko 60.000. U cilju skretanja pažnje žena o značaju prevencije u očuvanju reproduktivnog zdravlja, širom Evrope posljednja sedmica januara obilježava se kao Evropska nedelja prevencije raka grlića materice.

FORS Montenegro - Fondacija za razvoj sjevera Crne Gore će ovu sedmicu obilježiti intenzivnijom realizacijom aktivnosti, kao što su distribucija brošure i promotivnog materijala, organizovanje preventivnih pregleda u saradnji sa domovima zdravlja i bolnicama u ciljnim opštinama, informisanje putem medija, kao i emitovanje TV spota pod sloganom Nađi vremena. Spriječi. Živi.

Jedna od aktivnosti koja će doprinijeti osvješćivanju žena o značaju prevencije su predavanja koja će biti održana u Beranama i Rožajama, a na kojima će govoriti doktorke Marijana Pešić i Azra Lukač, specijalisti ginekologije. Prisutni će na predavanjima imati priliku da saznaju više informacija o faktorima rizika i mjerama prevencije kao što su redovni ginekološki pregledi, značaj zdravih stilova života i drugih mjera u cilju očuvanja reproduktivnog zdravlja.

Predavanje će u Beranama biti održano 22. januara u sali Opštine Berane, sa početkom u 14 časova, a u Rožajama 23. januara u Domu zdravlja Rožaje sa početkom u 11.30.

Navedene aktivnosti su dio projekta CARES – Cross-border Actions in the Reproductive Health Sector / Prekogranične aktivnosti u sektoru reproduktivnog zdravlja, koji ima za cilj doprinos unapređivanju kvaliteta usluga u sektoru reproduktivnog zdravlja i informisanje stanovništva o značaju prevencije i očuvanja reproduktivnog zdravlja. Pored aktivnosti informisanja o značaju preventive u očuvanju reproduktivnog zdravlja, u okviru projekta je planirana i nabavka medicinske opreme - saopšteno je iz FORSa.

Projekat CARES finansira Evropska unija u okviru Programa prekogranične saradnje Crna Gora – Kosovo* 2014-2020, a sufinansira Ministarstvo javne uprave Crne Gore.

Projekat se u Crnoj Gori sprovodi u opštinama Andrijevica, Berane, Bijelo Polje, Gusinje, Petnjica, Plav, Kolašin, Mojkovac i Rožaje.

"Koristimo ovu priliku da uputimo apel svim ženama da vode računa o svom zdravlju i da zakažu preventivni ginekološki pregled i tako doprinesu očuvanju sopstvenog zdravlja, uz napomenu da je pojavu raka grlića materice moguće spriječiti ranim otkrivanjem promjena putem redovnih preventivnih pregleda.", poručuju iz FORSa.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.