Damjanović: Zakon mijenjati u parlamentarnoj proceduri
Aleksandar Damjanović

Damjanović: Zakon mijenjati u parlamentarnoj proceduri

Zakon o slobodi vjeroispovjesti ne mora se povlačiti, već bi u parlamentarnoj proceduri trebalo izmijeniti osporavane odredbe tog akta, kazao je nezavisni poslanik i šef Posebnog poslaničkog kluba Aleksandar Damjanović.

Zakon o slobodi vjeroispovjesti, prema riječima Damjanovića, ne prihvata većinski dio pravoslavnih građana. Zbog toga je važno da do razgovora dođe, a manje je bitno ko će ga pokrenuti.

“Do dijaloga mora doći. Mora doći i do sklapanja Temeljnog ugovora onako, kako je sklopljen sa predstavnicima Katoličke crkve, odnosno Islamske zajednice u Crnoj Gori, i da kroz dijalog sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom ovdje u Crnoj Gori, se dođe do rješenja, obostrano prihvatljivih”, kazao je Damjanović u intervjuu za Radio Crne Gore.

Zakon se, smatra, ne mora povlačiti, već bi u parlamentarnoj proceduri trebalo izmijeniti osporavane odredbe.

"I Mitropolija crnogorsko-primorska, jasno sam čuo stavove, da nijesu sva rješenja loša. Da neke odredbe, koje su veoma loše i problematične, da njih treba korigovati i moguće da je to jedan od načina rješenja”, naveo je Damjanović.

A šta ako dijalog izostane: "To će svakako doprinijeti daljoj destabilizaciji političkih prilika u Crnoj Gori, i neće donijeti nikome ništa dobro".

Litije, tvrdi Damjanović, nijesu politički skupovi. Čin su, kaže, odbrane kanonske crkve. Ne smatra ni da se mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije upliće u politiku.

"Mitropolit je takođe građanin ove države. I ima i pravo da iskaže i svoj stav o tome da ukoliko ova Vlada ne želi dijalog, i nije spremna za dijalog, da ta Vlada treba da padne. To je njegov stav, to je i moj stav”, ocijenio je Damjanović.

Oštro je osudio Damjanović paljenje crnogorske zastave u Beogradu, ocjenjujući ga vandalskim izolovanim činom. Očekuje da nadležni organi Srbije pronađu i kazne počinioce.

“Kao što osuđujem pokušaj sijanja nacionalne i vjerske netrpeljivosti prije svega u državotvornom narodu Crne Gore, dakle između Crnogoraca i Srba. Neću dovesti u istu ravan-nikako, ali ću svakako osuditi to igranje u zelenim dresovima za reprezentaciju Crne Gore, za koju mi ovjde u Crnoj Gori navijamo”, kaže Damjanović.

Lažne vijesti koje plasiraju pojedini regionalni, ali i domaći mediji, samo podgrijavaju tenzije, cijeni Damjanović. Protiv njih, izričit je, ne može se i ne smije boriti hapšenjem novinara.

“Da iskažem očekivanje da se to više neće dešavati u Crnoj Gori, jer i to dodatno podiže tenzije, a na kraju krajeva podiže i tiraž tim medijima”, rekao je on.

Očekuje Damjanović i dijalog o izbornim pravilima ili poziv Evropskoj uniji da uputi posrednički tim, sličan onom u Sjevernoj Makedoniji.

“Jer očigledno da vlast, koja je odgovornija za dijalog, ne želi taj dijalog ili kupuje vrijeme, cijeni Damjanović.

To čini vlast, tvrdi, i kada je riječ o izboru vrhovnog državnog tužioca.

“Ova gospoda iz Vlade sve radi da onemogući gospodina Stankovića, time što će dovesti svog čovjeka na čelo tužilačke organizacije, koji onda ne bi predložio gospodina Katnića, jer su to zakulisni obračuni na dvoru”, rekao je Damjanović.

On je pohvalio dobre rezultate Vlade kada je u pitanju elektro-energetski podmorski kabal i turistička sezona. Prigovara, međutim, što rast BDP, kako kaže, ne prati i bolji životni standard.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.