Sprejevi za nos izazivaju zavisnost
Foto: Ilustracija

Upozoravaju stručnjaci

Sprejevi za nos izazivaju zavisnost

Sprejevi za nos nisu opojni kao alkohol i droga, ali mogu izazvati zavisnost, upozoravaju stručnjaci.

Sprejevi za nos sužavaju krvne žile u nosu i sinusima što smanjuje oticanje i oslobađa "začepljen" nos. 

Međutim, ako se redovno koriste, nos može slabije da reaguje na liječenje, zbog čega će se često posegnuti za većim količinama, kaže doktorka Ursula Selerberg, portparolka njemačke farmaceutske komore (BAK).

Začepljenost nosa može se pogoršati ako se prestanu koristiti sprejevi, što je poznato kao efekat bumeranga. 

Ipak, njihova prekomjerna upotreba može oštetiti sluznicu i njuh, potencijalno i ukus, kaže Selerberg.

To se može spriječiti tako da se sprejevi koriste najviše pet do sedam dana zaredom. Ako nos ostane začepljen, preporučuje se korišćenje fiziološkog spreja za nos koji ne predstavlja rizik od zavisnosti. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.