Bivši šef Interpola osuđen na 13 i po godina zatvora zbog korupcije
Meng Hongvej , foto: Tanjug

I na novčanu kaznu oko 260.000 eura

Bivši šef Interpola osuđen na 13 i po godina zatvora zbog korupcije

Bivši šef Interpola Meng Hongvej osuđen je na 13 i po godina zatvora zbog korupcije. Meng (65) je osuđen i na novčanu kaznu oko 260.000 eura.

Sud u Tianđinu, koji je danas izrekao presudu, prije šest mjeseci je saopštio da je Meng priznao da je kriv za korupciju i da se kaje.

Kinesko tužilaštvo je 10. maja 2019. saopštilo da je podignuta optužnica protiv Menga. Bio je optužen zbog prihvatanja 14,46 miliona juana mita (1,86 miliona eura).

Meng je uhapšen mjesec dana prije podizanja optužnice pošto je smijenjen sa javnih funkcija i izbačen iz vladajuće Komunističke partije Kine.

Bio je izabran za predsjednika međunarodne policijske organizacije 2016, ali je njegov četvorogodišnji mandat prekinut u oktobru 2018, kada je nestao po dolasku u Kinu iz Francuske.

Grejs Meng, koja je sa djecom dobila politički azil u Francuskoj, tvrdi da je njen suprug žrtva političkog progona u Kini.

Ona je tužila Interpol Stalnom arbitražnom sudu u Hagu zbog propusta u zaštiti njenog supruga od hapšenja, prenosi N1.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.