Smolović: Rezultate imamo na svim poljima
Petar Smolović

Predsjednik Opštine zadovoljan radom lokalne uprave u minuloj godini

Smolović: Rezultate imamo na svim poljima

Predsjednik opštine Petar Smolović zadovoljan je radom lokalne uprave u minuloj godini. Kaže da su posvećeno radili na unapređenju kvaliteta života u Bijelom Polju.

"Mnogo rada i truda uložili smo u ostvarenju zacrtanih ciljeva i u tom smislu sam zadovoljan. Kada vidite da ono što radite primjećuju vaši sugrađani i pozitivno reaguju na aktivnosti koje sprovodimo, zaboravite na one teške trenutke, izazove sa kojima se suočavate tokom godine. Ova lokalna vlast je, uz snažnu podršku Vlade Crne Gore, pokrenula točak investicija prošle godine čiji će rezultati u naredne dvije godine postati još očigledniji", kazao je Smolović u intervjuu za Pobjedu.

Izgradnja Ski centra Cmiljača i Đalovića pećina najznačajniji su projekti u novijoj istoriji Bijelog Polja na kojima se vide obrisi budućih turističkih centara, upitan kako teče realizacija tih projekata, Smolović navodi da projekti Ski centar Cmiljača i Đalovića pećina više nijesu san za Bjelopoljce, već realnost prema kojoj metar po metar završavamo infrastrukturu i stvaramo preduslove da u narednoj godini dočekamo prve goste na ovim turističkim draguljima.

"Na Ski centru Cmiljača postavljeni su stubovi buduće žičare, a radi se na saobraćajnoj, energetskoj i vodovodnoj infrastrukturi. Do sada je ugovoreno 17 miliona za radove, od kojih je 10 miliona realizovano. Ukupna vrijednost investicije je 23 miliona eura. Bistrica koja je svojevrstan park prirode, sa završetkom radova na projektu Đalovića pećina, postaće značajan turistički lokalitet. U ovom kraju stvorićemo uslove da se pored turizma iskoriste i potencijali u poljoprivredi, ribarstvu i preduzetništvu. Put od Bistrice prema Đalovića pećini u dužini od 5,5 km sa svom pripadajućom infrastrukturom biće završen u ovoj godini. Sa prvim danima u građevinskoj sezoni krenućemo u realizaciju preostalih radova po projektu. Ukupna vrijednost investicije je 18 miliona eura", rekao je Smolović.

Na pitanje kada se može očekivati otvaranje za posjetioce, on i je kazao da realizacijom tih projekata stvaramo velike šanse za razvoj zimskog i ljetnjeg turizma, poljoprivredne proizvodnje, povećanje broja zaposlenih i uopšte poboljšanje životnog standarda lokalnog stanovništva.

Ističući da je plan da se radovi na Ski centru Cmiljača završe u ovoj godini, dok se završetak radova na Đalovića pećini očekuje 2021. godine.

Utisak je da se u 2019. godini na teritoriji opštine Bijelo Polje realizovao veliki broj projekata, Smolović podsjeća da je Bijelo Polje u protekloj godini bilo veliko gradilište, jer se radio na realizaciji 16 kapitalnih i 88 lokalnih projekata, koji su veoma značajni za naše sugrađane, a tiču se unapređenja saobraćajne, energetske, vodovodne i komunalne infrastrukture.

"Sve to na kraju investicionog ciklusa će doprinijeti poboljšanju kvaliteta i uslova života našeg grada. U saradnji sa Vladom smo započeli radove na saobraćajnici M21 Ribarevine – Rakonje, a investicijom od 3 miliona eura dobićemo modernu saobraćajnicu i ulaz u grad sa trotoarima, rasvjetom i proširenim kolovoznim trakama. Radovi na ovom putnom pravcu podrazumijevaju i rekonstrukciju vodovodne mreže, kojom će se obezbijediti još kvalitetnije snabdijevanje vodom gradskog područja. Asfaltirani su brojni putevi i saobraćajnice na cijeloj teritoriji opštine", naveo je prvi čovjek Opštine Bijelo Polje.

Dodajući da su adili na unapređenju komunalne infrastrukture, a javnu rasvjetu u ovoj godini je dobilo 10 mjesnih zajednica.

Bijelo Polje je prva opština u Crnoj Gori koja je ispunila sve kriterijume za dobijanje BFC sertifikata, Smolović naglašava da uvođenje standarda povoljnog poslovnog okruženja u rad lokalne administracije i podrška koju opština pruža investitorima, najbolji su put za razvoj privrede i privlačenje ulaganja u naš grad.

"Zato se možemo pohvaliti da je Opština dobila BFC sertifikat, čime je postala prva i jedina opština u Crnoj Gori koja je ispunila potrebne kriterijume. A da smo opština sa povoljnim poslovnim okruženjem, otvorena prema potrebama investitora, govori i podatak da je sve veći broj kompanija zainteresovan za programe koje nude naše biznis zone. Jedan od rezultata na koji smo ponosni je da se nakon nekoliko godina pauze, ponovo na tržište vratila mineralna voda „Rada“, brend Bijelog Polja, sa potpuno novom fabrikom u koju je kompanija Water group uložila 4 miliona eura", ističe Smolović.

DUpitan da li je u budžetu za 2020. godinu predviđena stavka za podršku učenicima i studentima, on je kazao daulažući u obrazovanje, ulažemo u sopstvenu budućnost i napredak.

"Zato smo nastavili da podržavamo najuspješnije učenike i studente iz Bijelog Polja. U protekloj godini smo obezbijedili besplatne udžbenike za đake prvake, a budžetom za 2020. godinu smo predvidjeli da učenici do četvrtog razreda dobiju besplatne knjige. Stipendije će dobiti studenti sa prosjekom iznad 9, kao i studenti deficitarnih zanimanja i sa nižim prosjekom, odnosno iznad 8 i studenti bez oba roditelja", rekao je predsjednik Opštine BP.

Smolović podsječa da su pomogli rekonstrukciju nekoliko škola i donirali neophodnu opremu za rad prema zahtjevima.

"Moram podsjetiti da smo u martu započeli radove na izgradnji nove škole „Dušan Korać“, koja će imati više od 20 namjenskih učionica, preko šest specijalizovanih kabineta, zajedničke prostorije za vannastavne aktivnosti i fiskulturnu salu. Vrijednost investicije je preko 5 miliona eura, koju finansira Vlada Crne Gore i u sklopu ovog projekta gradimo i novu Muzičku školu", naveo je on.

Na pitanje kakva će biti investiciona 2020. godina, Smolović odgovara da kroz projekat regulacije korita rijeke Lim koji počinju u ovoj godini sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja biće riješeni višedecenijski problemi sa izlivanjem rijeke, dok će centralna zona grada dobiti šetalište čime će se stvoriti moderna ambijentalna cjelina, koja će u potpunosti transformisati izgled Bijelog Polja, jer će izaći na rijeku.

"Takođe, u ovoj godini očekujemo početak radova na rekonstrukciji puta od centra grada do Barskog mosta u dužini od 14,3 km. Procijenjena vrijednost tih radova je 17,2 miliona eura. Takođe, Direkcija javnih radova će raditi i na rehabilitaciji puta M-2 Lepenac – Ribarevine – Poda – Berane u dužini od 39,8 km, čija procijenjena vrijednost radova je 26,9 miliona eura", naglašava Smolović

Prvi put realizacija budžeta veća od planirane

Upitan u kakvom se stanju nalaze opštinske finansije, prvi čovjek Opštine Bijelo Polje kaže da poslije dugo godina prvi put se dešava da je realizacija budžeta veća od planirane i rebalansom, to govori da su dobrom naplatom prihoda uspjeli da premaše plan za 2019. godinu.

"U ovoj godini budžet je planiran na 15.600.000 eura, što je na nivou prošlogodišnjeg budžeta, ali sam mišljenja da smo još bolje i pravednije planirali izdatke, koji će uz još bolju naplatu prihoda doprinijeti nastavku finansijske konsolidacije", rekao je on.

Ubrzo izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda

Na pitanje kada će Bijelo Polje dobiti kolektor za prečišćavanje otpadnih voda, Smolović je kazao da kako turizam i zaštita životne sredine idu zajedno, u cilju rješavanja decenijskog problema sa otpadnim vodama pokrenuli su i projekat vijeka – izgradnju kolektora.

"U prošloj godini završena je prva faza izgradnje, koja je podrazumijevala projektovanje i izgradnju glavnog kolektora i dijela sekundarne kanalizacione mreže u centralnoj i industrijskoj zoni grada. U ovoj godini počinjemo izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, za koje smo već obezbijedili sredstva u iznosu od 6,2 miliona eura", zaključio je Smolović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.