Ostvaren rekordan prihod u šumarstvu od 7,2 miliona eura
Foto: Uprava za šume

Ostvaren rekordan prihod u šumarstvu od 7,2 miliona eura

Nakon analize ostvarenih rezultata u 2019.godini, Uprava za šume konstatovala je da je ostvaren rekordan prihod od 7,2 miliona eura, što predstavlja povećanje od 37% u poređenju sa prihodima od prije pet godina.

"Ostvareni rezultat je utoliko vrijedniji, što je ostvaren  uz smanjeni obim sječe od 15% u odnosu na 2018.godinu ili za čak  36% u odnosu na 2015.godinu, koja je bila rekordna po ostvarenoj proizvodnji u šumarstvu,  ali i po obimu izvoza najkvalitenije oblovine iz Crne Gore", saopšteno je iz Uprave za šume.

Ovim rezultatima su kako se dodaje, doprinijele aktivnosti na nivou Uprave za šume kroz jasno uspostavljenje interne procedure, kvalitetno uspostavljenu finansijsku disciplinu naplate svih potraživanja kao i insistiranje na doslednom poštovanju obaveza iz potpisanih ugovora.

"Takođe, očigledno je da je na ostvareni rezultat vrlo podsticajno djelovala i odluka Vlade iz 2017.godine, da se ograniči izvoz oblovine iz Crne Gore. Ova odluka je u prošloj godini produžena na još dvije godine što u potpunosti podržavaju sve akteri u ovom reprokompleksu, tako da danas imamo situaciju da je izvoz trupaca u prošloj godini manji za 56 puta nego u 2015. godini", saopšteno je iz Uprave za šume.

Grafikon2

Pored ohrabrujućih rezultata Uprave za šume, realna očekivanja su da će se ostvariti rekordni rezultati i u cjelokupnom sektoru šumarstva i drvoprerade.

Procjene su da će se u završnim računima iskazati prihodi od oko 110 miliona eura.

"Uprava za šume planira da i u ovoj godini, postupak dodjele šuma na korišćenje sprovede blagovremeno i transparentno sa jasnim i jednakim pravilima za sve učesnike uz nastavak uspostavljene prakse naplate svih potraživanja.

Uvjereni smo da će se pozitivni trendovi nastaviti i u 2020. godini  gdje smo godišnjim programom gazdovanja šumama planirali uvećanje prihoda po svim osnovima i bolje rezultate nego u prethodnoj godini", saopšteno je iz Uprave za šume.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.