Malezija vraća otpad bogatim zemljama
Foto: Epa

"Nismo deponija bogatih država"

Malezija vraća otpad bogatim zemljama

Malezija je bogatijim zemljama vratila 150 kontejnera s plastičnim otpadom i poručila da neće biti svjetsko "odlagalište smeća".

Nakon što je Kina 2018. zaustavila većinu uvoza otpada, ovaj region preplavljen je plastikom iz razvijenijih ekonomija poput Sjedinjenih Država i Velike Britanije, prenosi Index.

Naime, mnoge kineske kompanije koje se bave recikliranjem preselile su se nakon zabrane u Maleziju zbog čega je u toj zemlji došlo do nedozvoljenih isporuka ogromnih količina plastike.

Vlade širom regiona sada vraćaju ilegalno uvezenu plastiku, a ministarka zaštite životne sredine Jeo Bi Jin rekla je danas da je Malezija vratila 150 kontejnera koji su prevozili 3.737 tona otpada u razne zemlje, uključujući Francusku, Britaniju i Sjedinjene Države.

Zemlje koje su slale otpad morale su da pokriju troškove vraćanja kontejnera.

"Ne želimo za to da damo ni novčić. Kada neko nezakonito baci svoje smeće u vašu zemlju, nećete vi plaćati da se pošalje natrag“, rekla je Jin.

2

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.