Prenkiću krst po drugi put, pjevali o Srbiji, Kosovu, Amfilohije: Oni koji su na vlasti da se vrate narodu i Bogu (VIDEO)
Foto: Screenshot

Plivanje za krst u Podgorici

Prenkiću krst po drugi put, pjevali o Srbiji, Kosovu, Amfilohije: Oni koji su na vlasti da se vrate narodu i Bogu (VIDEO)

Pravoslavni vjernici, predvođeni Mitropolitom Amfilohijem i sveštenstvom Mitropolije crnogorsko-primorske prošli su jutros su od podgoričkog sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja do Nemanjine obale, gdje je održano Bopgojavljensko plivanje za Časni krst.

Do časnog krsta je prvi stigao Igor Prenkić iz Zete.

thumbsbcf62da9c1ceb03e3eb3e8e1fa1dcc0e22

Foto:AA

Preknić je prvi do krsta stigao i na Bogojavljenje 2013. godine. Njemu je pripala novčana nagrada dok su ostali takmičari dobili diplome. Dok je stotinu takmičara u hladnoj Morači plivalo za krstom okupljeni su pjevali pjesme o Srbiji, Kosovu i uzvikivali "ne damo svetinje".

Nakon plivanja za časnim krstom, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je na obali Morače obavio i saborno krštenje 100 vjernika,prenosi Anadolija. Bogojavljenskom plivanju prethodile su liturgija u hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici i litija u kojoj je učestvovalo nekoliko hiljada ljudi. Tokom liturgije u Podgorici mitropolit Amfilohije je još jednom pozvao na povlačenje Zakona o slobodi vjeroispovjesti.

"Nije cilj nijedne vlasti da bude bogoubilačka i bratoubilačka i nadam se da će ova naša vlast povući zakon", kazao je Amfilohije.

Amfilohije pozvao je sve koji su "sada na vlasti da ako hoće da budu nasljednici kralja Nikole dođu ovdje da se krste sa svojim narodom i vrate se istinskim vrijednostima da se vrate Bogu i narodu".

Vjernici su bili okupljeni na dvije obale Morače, i na mostu Blaža Jovanovića.

Prije plivanja okupljeni na jednoj obali govorili su "Kosovo", a sa druge odgovarali "Srbija".

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.