Litija u Nikšiću: Ovo su molitveni vapaji naroda ranjenog nepravdom
Foto:MCP

Litija u Nikšiću: Ovo su molitveni vapaji naroda ranjenog nepravdom

Molebani i Litije u znak protesta i večeras su održani u više crnogorskih gradova.

Kako je objavila Mitropolija, desetine hiljada Nikšićana i večeras su, nakon Molebana u Sabornoj crkvi Svetog Vasilija, prošli u Litiji gradskim ulicama.

Na centralnom gradskom trgu obratio im se otac Nikola Marojević, koji je rekao da o onome i onima koji nas, čineći bezakonje, iz hramova izvedoše da na ulici tražimo oduzeta prava, ovde neće biti riječi i da ovo što se dešava na ulicama Crne Gore, pa i šire, gdje žive pravoslavni hrišćani, nadmašuje sva očekivanja.

„Ovo je već istorija, u punom smislu riječi. Oni koji, radeći svoj posao, po trgovima i na ćoškovima, dronovima i baznim stanicama, popisujući nas u knjige raporta svojim nadređenima, u stvari nas upisuju u knjigu časti, poštenja i ljudskog dostojanstva“, poručio je otac Nikola.

Dodao je da je mnogo je veća svetinja koju branimo od sile koja je ispred nas.

„Ovo nisu samo ulice, kao što ovo nisu samo šetnje. Ovo su molitveni vapaji naroda ranjenog nepravdom i suštinskim poniženjem“, rekao je projerej Nikola Marojević.

Više hiljada pravoslavnih Ulcinjana večeras je, nakon Molebana u crkvi Svetog Nikole u Litiji prošetalo ulicama Ulcinja.

U manastiru Šudikova kod Berana večeras je priređena bakljada uz pjesme o Kosovu i Metohiji

Pravoslavni vjernici Crmnice večeras su u Litiji šetali od crkve Svete Gospođe u Virpazaru, do centra ove varoši i nazad.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.