Šehović dobitnicama „Oktoiha“: Heroji našeg doba, imaće po čemu da vas pamte
Dobitnice nagrade sa Šehovićem

Šehović dobitnicama „Oktoiha“: Heroji našeg doba, imaće po čemu da vas pamte

“Vi, nastavnici, ste spona između prošlog i budućeg. Preplet među različitostima. Most među razdvojenima. Veza među rastavljenima. Vi mlade učite gradivu, ali ništa manje ni otvorenosti, toleranciji, poštovanju i objektivnosti. Vi im dajete mir mudrog uma koji će Crnoj Gori donijeti stabilnost, i nemir tragajućeg duha koji će joj donijeti napredak. Heroji našeg doba, imaće po čemu da vas pamte”, poručio je ministar prosvjete dr Damir Šehović na današnjoj dodjeli “Oktoih” nagrada.

Dobitnice ovog najvišeg prosvjetnog priznanja za 2019. godinu su Desanka Malidžan, profesorica biologije u OŠ “Radojica Perović“ u Podgorici i Sanja Ognjanović, profesorica biologije u Gimnaziji „Slobodan Škerović“ u Podgorici.

Ministar je, obraćajući se prisutnima, istakao značaj „vanvremenske profesije nastavnika“ za prevazilaženje razlika i kreiranje zajedništva.

„U tome je moć nastavničkog poziva.  Jer, iako ideja o različitosti može da razara, ona o zajedništvu, koju usađuje obrazovni sistem, može stotinu puta jače da spaja. Pa šta je knjiga do onaj iskonski osjećaj intelektualne i duhovne povezanosti sa autorom i njegovom idejom? I šta je podučavanje do uzvišeno partnerstvo učenika i učitelja?

No, prognavši stare netrpeljivosti uz pomoć učitelja i znanja, nijesmo završili svoj posao ako u svom vremenu otvorimo vrata za neke nove. Svaka razjedinjenost dolazi od predrasuda, koje predstavljaju krnje gledanje na onog drugog kroz samo jednu perspektivu. Upravo nam stoga vi, naši prosvjetitelji, morate učiti djecu ovog doba da vide čitavog čovjeka, u svoj njegovoj ljepoti. Da prepoznaju loše, ali vide i dobro u njemu. Jer time našem društvu otvarate taj beskonačan potencijal susreta i saradnje”, kazao je Šehović.

U ime dobitnika obratila se Sanja Ognjanović.

“Od štampanja Oktoiha 1494. godine, za vrijeme vladavine dinastije Crnojevića, Crna Gora njeguje svoju prosvjetiteljsku tradiciju zajedno sa najrazvijenijim evropskim kulturama. Slavna istorija obavezuje na poštovanje prošlih vrijednosti i nastojanje da svi u obrazovnom sistemu danas omogućimo budućim generacijama ''školstvo koje će biti takvo da se ono što nudi, uzima kao dragocjeni dar, a ne da bude odbojna obaveza'', kao što je to rečeno ranije.

Zadatak prosvjetnog radnika je da kod učenika razvije: kritičko razmišljanje, kreativnost, preduzetništvo, samostalno donošenje zaključaka, poštovanje različitosti, odgovornost prema radu i obavezama, jer to su kompetencije neophodne za ravnopravan odnos sa vršnjacima širom svijeta. Svaki svestrani i obrazovani učenik je sjutra mogući izumitelj novih dostignuća za dobrobit razvoja naše Crne Gore", kazala je Obradović.

Druga

Zoja Bojanić-Lalović je, ispred žirija, obrazložila odluku naglasivši da je "znanje je najbolje oružje u borbi protiv svakog zla, kako u vremenu Đurađa Crnojevića, tako i danas, ali i u vremenima koja dolaze."

Profesorica Desanka Malidžan je kako se navodi u saopštenju Ministarstva prosvjete, u toku 40 godina rada sa mladim ljudima pokazala visok stepen profesionalizma, odgovornosti, stručnosti, ali i svijesti  da onaj koji širi vidike učenicima mora i sam daleko da vidi.  Zvanje nastavnika – višeg savjetnika dobila je nakon brojnih obuka koje je pohađala, ali i rada na programima i udžbenicima. Njeni učenici osvajali su prva tri mjesta na državnim takmičenjima, a kao autor ili koautor potpisala je preko 18 naslova.

Profesorica Sanja Ognjanović, diplomirani biolog, ističu iz Ministarstva je svojim profesionalnim angažmanom pokazala kako kod učenika razvija ne samo znanje, već i savjest. Već godinama je upravo profesorica Ognjanović mentorka učenicima koji osvajaju prvo mjesto na državnim takmičenjima, a njeni učenici uspješni su i na Međunarodnim olimpijadama iz biologije. I ova profesorica je dobila zvanje više  savjetnice. Autorka, recenzentkinja,  podrška svim značajnijim projektima koje organizuje država, učesnica u izradi obrazovnih programa, profesorica Ognjanović je pokazala da se uspjeh nastavnika mjeri kako kroz uspjeh učenika, tako i kroz rad na osavremenjavanju metoda u nastavi“.

Nagradu „Oktoih“, koja se od 1970. godine dodjeljuje građaninu ili pravnom licu, za ostvarene izuzetne rezultate u oblasti obrazovanja i vaspitanja, te učeničkog i studentskog standarda, do sada su dobila 133 pojedinca i 67 ustanova. Za ovo najviše priznanje u oblasti obrazovanja prošle godine bilo je predloženo je 17 pojedinaca i 6 ustanova.

Žiri za dodjelu Državne nagrade „Oktoih“ radio je u sastavu: Zoja Bojanić-Lalović - predsjednica, Aleksandar Mitrović, Mubera Kurpejović, Ljiljana Krivokapić i Mijajlo Đurić – članovi.

 

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.