Poljska: Vazduh zagađen, građani odlučili da tuže državu
Foto: Bartosz Siedlik

Od smoga ne mogu da dišu

Poljska: Vazduh zagađen, građani odlučili da tuže državu

U velikom dijelu Poljske jutros su izdata upozorenja da zbog smoga građani, ako ne moraju, ne izlaze napolje pošto su, posebno u velikim gradovima, norme zagađenja vazduha prekoračene nekoliko puta, a Krakov je danas 5. najzagađeniji grad u svijetu.

 U Evropi gori vazduh dišu samo žitelji Sarajeva. Na listi najzagađenijih u svijetu, gdje je na prvom mjestu Lahore u Pakistanu, od evropskih gradova našli su se danas samo još Priština na Kosovu i Vroclav u Poljskoj.

Apel da danas ne izlaze napolje pošto njihov grad guši smog Poljske vlasti su uputile pored Krakova i Vroclava i žiteljima Varšave, Lođa, Ribnjika, Opola i Čenstohove.

Smog guši cijelu Poljsku, osim visokih planinskih predjela i sjevera zemlje. Jutros je smog prešao dvostruko granicu dozvoljenih normi a na nekoliko stanica u Varšavi čak tri do četiri puta, dok je na jednoj, Zombki, zabilježeno rekordno zagađenje ove zime kada su norme prekoračene čak sedam puta.

Prema statistikama organizacije Varšavski smog alarm, svake godine prije vremena umre oko 3.000 žitelja Varšave od posljedica i bolesti izazvanih zagađenim vazduhom, što je više nego broj pogibija u saobraćajnim nesrećama godišnje u cijeloj Poljskoj.

Nakon uspjeha tužbi nekih umjetnika i javnih ličnosti koje su tužile državu da ugrožava njihovo zdravlje jer čini malo da se zagađenje smanji državu su počeli da tuže i građani. Krajem septembra pred sudom u Varšavi se našla prva kolektivna tužba 223 Poljaka koji zahtijevaju da vlada prizna odgovornost za smog i zagađeni vazduh u poslednjih osam godina.

"Želimo da dokažemo da vlasti naše zemlje snose odgovornost pred svakim građaninom za kvalitet vazduha u Poljskoj, za pogoršanje zdravlja tih građana i druge štete vezane za smog. Borimo se za priznanje da je država odgovorna za smog. Ako nam to pođe za rukom po pojednostavljenoj proceduri ćemo tražiti konkretne odštete - troškove liječenja ili kupovinu maske protiv smoga", kazao je listu Gazeta Viborča Jesenas advokat koji zastupa građane u toj tužbi Radoslav Gorski.

Advokat je objasnio da su za ovu prvu kolektivnu tužbu odabrani Poljaci koji imaju zdravstvene probleme za koje može lako da se dokaže da je krivac za pogoršanje i smog a da u toku procesa mogu da se kolektivnoj tužbi pridruže i drugi zainteresovani.

Za to da je država i vlada odgovorna za to što se jug Poljske i gradovi kao Krakov i Vroclav redovno nalaze na čelu liste najzagađenijih u Evropi i svijetu već pred poljskim sudovima postoji presedan.

Početkom prošle godine sud u Varšavi naredio je vlastima da isplate glumici Gražini Volščak 1.200 eura, kako je tražila na račun udruženja koje neguje obolele od raka, zbog toga što vlasti, i vlada i lokalne gradske vlasti, čine malo i ne bore se dovoljno efikasno sa zagađanjem čime su pogazile pravo glumice da diše čist vazduh, otvara prozore svog stana i bez straha da izlazi napolje u šetnju u bilo kom trenutku poželi.

Poljska i druge zemlje Višegradske grupe očekuju da će im specijalni novi fond Evropske unije i dodatna sredstva iz drugih evropskih fondova pomoći da se oslobode zavisnosti od uglja i ekološki modernizuju svoje privrede a samim tim i da smanje zagađenje i vazduha u svojim zemljama.

"Sa radošću mogu da konstatujem da naši partneri razumiju da različite startne pozicije istovremeno moraju da znače i različite izazove. To razumijevanje naše početne pozicije moglo je da se nasluti u početnom predlogu podjele sredstava Fonda pravedne transformacije i dobra je vijest, čak možda jako dobra za Poljsku. Zato što naši partneri u Evropi razumiju da moramo da idemo mnogo dužim i težim putem prema toj neutralnosti, da nam to može oduzeti više vremena i da će nam trebati više sredstava", kazao je o dostizanju evropskog cilja klimatske neutralnosti do 2050. godine na samitu premijera Višegradske grupe u četvrtak u Pragu poljski premijer Mateuš Moravjecki.

Izvor: N1

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.