Predloženim zakonom  potpunije uređen postupak liječenja neplodnosti kod žena i muškaraca

Predloženim zakonom potpunije uređen postupak liječenja neplodnosti kod žena i muškaraca

Crnogorska Vlada je utvrdila Predlog zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji kojim je potpunije uređen postupak liječenja neplodnosti kod žena i muškaraca asistiranim reproduktivnim tehnologijama korišćenjem polnih ćelija i tkiva i i embrionima.

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici utvrdila Prijedlog zakona o putevima s Izvještajem sa javne rasprave kojim se nastavlja dalje usklađivanje zakonodavstva Crne Gore sa pravnom tekovinom EU u oblasti putne infrastrukture, u okviru poglavlja 14 Transportna politika i poglavlja 21 Trans-evropske mreže.

"Predlogom zakona uređena je i oblast bezbjednosti puteva, u skladu sa pozitivnom praksom država EU, čime će se stanje bezbjednosti saobraćaja na putevima u dijelu putne infrastrukture znatno unaprijediti. Novim zakonom se uređuje pravni položaj puteva, uslovi i načini upravljanja, njihova zaštita i održavanje, kao i izvori i načini finansiranja, a posebno uslovi izgradnje i rekonstrukcije puteva i inspekcijskog nadzora.", saopšteno je nakon sjednice.

Vlada je utvrdila Predlog zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji kojim je potpunije uređen postupak liječenja neplodnosti kod žena i muškaraca asistiranim reproduktivnim tehnologijama korišćenjem polnih ćelija i tkiva i i embrionima i Predlog zakona o ljekovima kojim je ova oblast u potpunosti harmonizovana sa evropskom legislativom i standardima EU za pacijente kao krajnje korisnike zdravstvene zaštite.

"Jedna od novina zakona je da dosadašnja Agencija za ljekove postaje Institut za ljekove i medicinska sredstva kao naučno-istraživačka institucije koja će kroz saradnju sa fakultetima zdravstvenih, prirodnih i tehnološko-tehničkih usmjerenja razvijati i razmjenjivati ekspertska znanja u cilju podizanja kvaliteta, edukacije, naučnih istraživanja, realizacije naučnog rada u oblasti ljekova i medicinskih sredstava.", navodi se u saopštenju.

Utvrđen je Prijedlog zakona o zaštiti od jonizujućih zračenja, radijacionoj i nuklearnoj sigurnosti i bezbjednosti s Izvještajem sa javne rasprave.U okviru usaglašavanja domaće regulative sa propisima Evropske unije, Vlada je utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obaveznom osiguranju u saobraćaju s Izvještajem sa javne rasprave. 
Vlada je utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o inspekcijskom nadzoru.

"U diskusiji je naglašeno da će se predloženim propisom stvoriti neophodan normativni okvir koji će obezbijediti sveobuhvatno, ujednačeno, srazmjerno i efikasno postupanje inspektora, profesionalizam u radu inspekcijskih organa, a što je od izuzetne važnosti za subjekte nadzora u smislu njihove pravne sigurnosti.", saopšteno je.

Usvojen je Završni izvještaj o sprovođenju Strategije integrisanog upravljanja granicom 2014-2018. godina i Prelaznog akcionog plana za nastavak realizacije mjera predviđenih u Strategiji integrisanog upravljanja granicom 2014-2018, za 2019. godinu.

"Ocijenjeno je da je u izvještajnom periodu unaprijeđen sistem integrisanog upravljanja granicom u skladu sa preporukama i najboljom praksom Evropske unije. Pored ostalog, u Izvještaju je navedeno da su unaprijeđeni kapaciteti za priliv tražilaca azila i kapaciteti Granične policije u vršenju granične kontrole. Takođe, unaprijeđena je prekogranična policijska saradnja i aktivnosti na suzbijanju prekograničnog organizovanog kriminala, sprovedene su aktivnosti na rješavanju bilateralnih pitanja sa susjednim državama, realizovane su aktivnosti na implementaciji zaključenih međunarodnih ugovora o državnoj granici, graničnim prelazima i pograničnom saobraćaju.", navedeno je.

Vlada je donijela Strategiju integrisanog upravljanja granicom 2020 – 2024., Okvirni akcioni plan 2020-2024. i Akcioni plan za 2020. godinu.

"Sprovođenjem planiranih aktivnosti, nastavlja se uspostavljanje efikasnog i rizicima prilagođenog sistema integrisanog upravljanja granicom usklađenog sa konceptom integrisanog upravljanja granicom EU. Definisane su mjere u cilju unapređenja saradnje organa nadležnih za sprovođenje Strategije, usklađivanja procedura, kao i zajednička analiza rizika i razmjena informacija, na planu suzbijanja prekograničnog kriminala, obezbjeđenje državne granice i zaštite života i zdravlja ljudi. Posebno je naglašeno da se tako Crna Gora intenzivno priprema za preuzimanje odgovornosti za upravljanje spoljnim granicama EU u narednim fazama integracija i za usklađenost sa zahtjevima Šengena.", naveli su iz Vlade nakon sjednice.

Donijet je Akcioni plan zapošljavanja i razvoja ljudskih resursa za 2020. godinu.

Plan, osim definisanja aktivnosti za ostvarivanje ciljeva iz Strategije zapošljavanja i razvoja ljudskih resursa 2016-2020, obuhvata analizu kretanja na tržištu rada Crne Gore tokom 2019. godine, pregled realizovanih aktivnosti u okviru prvih devet mjeseci referentne godine i finansijski okvir za realizaciju novih aktivnosti. Predviđene mjere i aktivnosti će se sprovoditi u okviru četiri ključna prioriteta Nacionalne strategije: Povećanje zaposlenosti i smanjenja stope nezaposlenosti, Efikasno funkcionisanje tržišta rada, Unapređenje kvalifikacija i kompetencija usklađenih sa potrebama tržišta rada i Promovisanje socijalne inkluzije i smanjenje siromaštva.

"Prema administrativnim podacima Monstat-a, prosječan rast zaposlenosti, za devet mjeseci 2019. godine veći je za 8,2 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Na kraju septembra 2019. godine, prema podacima Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, na evidenciji nezaposlenih nalazilo se 33.675 lica što je 6.227 lica ili 15,61 odsto manje u poređenju sa istim periodom protekle godine (39.902). Stopa registrovane nezaposlenosti na kraju septembra iznosila je 14,51 odsto, dok je na isti dan protekle godine iznosila 17,20 odsto.", saopšteno je.

Vlada je donijela Akcioni plan za 2020. godinu za sprovođenje Strategije razvoja sistema socijalne zaštite starijih za period od 2018. do 2022. godine.

"Strateški cilj Akcionog plana je unapređenje socijalne zaštite starijih, s integrisanim uslugama i podrškom radi očuvanja i poboljšanja kvaliteta njihovog života, a posebni ciljevi su unaprjeđenje socijalne odgovornosti i integrativni pristup koji omogućava podsticanje socijalne inkluzije i korišćenje kapaciteta starijih za samostalan život, te unapređenje sistema kvaliteta usluge socijalne zaštite starijih. Između ostalog, planirano je da u svakoj lokalnoj samoupravi postoji najmanje jedna usluga socijalne zaštite starijih, unapređenje multisektorske usluge za starije na lokalnom nivou. Takođe, predviđeno je podsticanje organizacija, preduzetnika, privrednih društava i fizičkih lica da pružaju usluge, razvijanje volonterizama, unapređenje kompetencija za samostalni život i donošenje odluka zasnovanih na informacijama, razvoj usluge porodičnog smještaja za starije, kao i inovativnih usluga za starije.", stoji u saopštenju.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.