Vučić pokazuje da  rješavanje problema želi da preseli van Crne Gore što je apsurd

Božović za Novu M

Vučić pokazuje da rješavanje problema želi da preseli van Crne Gore što je apsurd

Izjavom da bi Vlada Crne Gore trebalo da razgovara sa Srpskom pravoslavnom crkvom a ne Mitropolijom crnogorsko primorskom u vezi sa Zakonom o slobodi vjeroispovijesti, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pokazuje da rješavanje problema želi da preseli van Crne Gore što je apsurd, smatra sociolog i univerzitetski profesor Ratko Božović.

Razlog Vučićevog poteza Božović vidi i u nesaglasju sa mitropolitom Amfolihijem. Oglasili su se i iz Mitropolije crnogorsko primorske.   Kažu da Mitropolija ima svoj viševjekovni poredak i ustrojstvo te da predsjednik Vučić, u tom poretku nema svoje mjesto. Premijer Duško Marković ponovio je da je crnogorska  Vlada otvorena za razgovore sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom.

"Po mom mišljenju ta stvar se rješava u okviru crnogorske države i crnogorskog zakona i ako hoćete svega onoga sto je vjerska zajednica - koja je odvojena od države u smislu vjerskih sloboda i ravnopravnosti vjerskih obreda i svega onoga sto podrazumijeva sama vjera. Prema tome meni se čini da je tu problem u tome sto bi izgleda neko nastojao da se ta stvar ne rješava u Crnoj Gori nego da se rješava izvan Crne Gore što je po meni apsurdno.", kazao je Božović za Novu M.

Razlog Vučićevog poteza Božović vidi i u nesaglasju sa čelnicima Mitropolije crnogorsko primorske. Još od Sinoda SPC kojem je prisustvivao Vučić a na kojem je kako su pisali tada mediji bilo riječi o Kosovu, kada je predsjednika Srbije otvoreno kritikovao mitropolit Amfilohije, ne jenjava taj tihi sukob.

Posljednje varnice na relaciji Vučić – mitropolit Amfilohije sijevnule su prije Nove godine kada je mitropolit crnogorsko primorski nazvao predsjednika Srbije neznalicom.

"Mislim da je dovoljno to da Vučić ne prihvata naročito Amfilohija, pa da već ima jedan stav koji bi bio isključiv, bez dovoljno razumijevanja i drugih i drugosti.", kaže on.

Da crkva mora biti odvojena od države, jasan je Božović. Ne razumije, kaže, konstantno srpsko miješanje u unutrašnje stvari druge drzave:

"Mislim da nije dobro da se Vučić miješa u te stvari, mislim da je način da kako on inače interveniste oko različitosti i drugih mišljenja i sa onim što nije saglasno njegovim idejama, to ne prolazi baš najbolje sa stanovišta tolerancije i razumijevanja drugoga.".

Rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović saopštio je ranije da je Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori, spremna da odmah otpočne razgovor sa Vladom na bilo koju temu te da dvosedmične litije zbog zakona neće stati dok ne bude stavljen van svake pravne i političke snage.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.