Amfilohije: Ako posluša narod vlast će potvrditi da je narodna vlast; Joanikije:  Pa i Crna Gora je Kosovo
Podgorica, foto:MCP

Litije u više cg gradova

Amfilohije: Ako posluša narod vlast će potvrditi da je narodna vlast; Joanikije: Pa i Crna Gora je Kosovo

U više crnogorskih gradova i večeras je na hiljade vjernika šetnjom iskazalo protest protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Litiju podgoričim ulicama je predvodio otac Ilarion Lupulović, iguman kosovsko-metohijskog manastira Draganac.

Vjernici sa Police i Dapsića u molitvenom hodu su išli ka Beranama, gdje su se priključili vjernom narodu koji je iz centra grada išao ka manastiru Đurđevi stupovi.Kako je objavila Mitropolija, preko 10.000 Beranaca učestvovalo je u Litiji koju je  gradskim ulicama od hrama Svetog Simeona Mirotočivog prema manastiru Đurđevi stupovi predvodio je Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

„Neka bude srećna ova Nova godina, 2020. u kojoj proslavljamo osam vjekova od osnivanja Eparhije budimljanske u staroj budimljanskoj Župi u Đurđevim Stupovima, zadužbini Prvoslava sinovca Nemanjinog. Neka vas Gospod Bog blagoslovi za ovu ljubav i vjernost koju pokazujete prema svojoj svetoj Crkvi, prema svojim svetinjama, prema zavjetima svojih praotaca, prema istini i pravdi Božjoj.U ove dane slušamo pored naših svetinja kako svuda narod u Crnoj Gori pjeva o Kosovu, pa i Crna Gora je Kosovo!“, kazao je Vladika Joanikije, čije riječi su propraćene odobravanjem, dugim i gromkim aplauzom.  On je kazao da je Zakon udar na pravoslavlje i pozvao je jedinstvo.

"Objedinjujemo se oko naših svetinja, utvrđujemo se u zajedništvu, jačamo u vjeri, u istini i pravdi. Sigurni smo da se borimo za pravdu, istinu, za čast i obraz Crne Gore!!! Za pravdu i poredak i slobodu vjere u Crnoj Gori!“, poručio je Joanikije.

Litiju u Tivtu je predvodio mitropolit Amfilohije.

„Tražili smo i od Vlade i od Skupštine da ne čine to bezakonje, jer je to zasnivanje Crne Gore na duhu bogoubistva i bratoubistva. Čak se ni bezbožnici poslije Drugog svjetskog rata nisu usudili da ovo čine, čime se unižavaju svi koji vjeruju i vidi se da je ogromna većina naroda protiv tog bezakonja. Narod poziva ovu vlast, koja kaže da je narodna, da se ukloni ovaj anticrkveni i antinarodni zakon. Ako posluša narod – potvrdiće da je narodna vlast. Ako insistira na bezakonju – ja kao Mitropolit kažem: Dolje bezakona vlada! Ako je narodna – neka to potvrdi! U suprotnom – neka se skine sa narodne grbače“, poručio je Amfilohije.

Litije su održane i u Bijelom Polju,Nikšiću, Andrijevici, na Žabljaku,u Spužu, Baru...

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.