Mihailo Mišustin je novi premijer Rusije
Mihailo Mišustin

Mihailo Mišustin je novi premijer Rusije

Rusija je dobila novog premijera - Mihaila Mišustina, čije imenovanje je potvrđeno u Dumi.

On je na to mjesto došao nakon "iznenadne" ostavke Dmitrija Medvedeva koja je pak uslijedila nakon govora ruskog predsjednika pred poslanicima državne Dume. Mnogi svjetski mediji navode da iza svega stoji kombinatorika Vladimira Putina čiji je cilj ostanak na vlasti.

Prije no što je zvanično imenovan za novog predsjednika Vlade Rusije, Mišustin je najavio značajne promjene u novom kabinetu, ali svaka od navedenih je upravo u skladu s onim o čemu je Putin govorio juče.

Ono što AP piše o novom ruskom premijeru je da je riječ o čovjeku sa nedostatkom političke ambicije i političkog iskustva, što ukazuje na to da će on vjerovatno poslušno sprovoditi želje Kremlja, što je po mišljenju analitičara posebno važno u prelaznom periodu ustavnih reformi koje je predložio Vladimir Putin.

Agencija navodi da Mišustin (53), karijerni birokrata koji je poslednjih 10 godina bio na čelu Federalne poreske službe, nikada nije imao nikakve političke ambicije i da se uvijek držao po strani i daleko od politike.

Ne pripada nijednoj političkoj partiji i u retkim intervjuima radije govori o inovacijama u poreskoj administraciji.

Njegova kandidatura šokirala je rusku političku elitu, koja sada razmišlja o budućim imenovanjima u vladi, navodi još AP. Agencija ističe da su Mišustina mnogi hvalili zbog modernizovanja rigidne ruske poreske administracije i povećanja naplate poreza. U tekstu se dodaje da ga vladini zvaničnici i biznismeni opisuju kao profesionalnog i efikasnog rukovodioca koji dobro razumije ekonomiju, što ga, kako se ocjenjuje, čini dobrim kandidatom za premijera u vrijeme kada je ruska ekonomija oslabljena.

Rođen je 3. marta 1966. godine, a diplomirao je na moskovskom univerzitetu za mašinstvo, gdje je završio i postdiplomske studije.

Godine 1998. pridružio se državnoj službi kao pomoćnik za informacione sisteme računovodstva i kontrole poreskih plaćanja pri Federalnoj poreskoj službi. Posle toga radio je kao zamjenik ministra Ruske Federacije za poreze i namete, šefa Savezne agencije za katastar i nekretnine pri Ministarstvu ekonomskog razvoja, šefa Savezne agencije za Upravljanje posebnim ekonomskim zonama.

Autor je tri knjige o poreskoj administraciji i 40 naučnih tekstova.

Jedan je od inicijatora otvaranja državne Više škole ekonomije, Instituta za ekonomiju nekretnina, a 2008. godine podnio je ostavku u javnoj službi da bi dvije godine radio u kompaniji UFG Kapital partners.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.