Industrijski snijeg u Sarajevu(VIDEO)
Foto: Anadolija

Industrijski snijeg u Sarajevu(VIDEO)

Industrijski snijeg jutros je pao na Dobrinji, a potom lokalno i u drugim sarajevskim naseljima kao što su Stup i Ilidža, a bilo ga je i prema istoku, izvijestio je jutros Nedim Sladić, meteorolog amater.

Kako je objasnio Sladić, industrijski snijeg nije zapravo uvršten u tip regularnih padavina, već je to vještačka pojava nastala usljed većeg onečišćenja vazduha.

''Lebdeće čestice su poslužile kao jezgro kondenzacije iz kojeg su usljed niske baze oblaka porasle do kapljica koje smo mi jutros vidjeli u vidu prozirnih kristalića. Uočljivije je tamo gdje je aerozagađenje veće'', objasnio je Sladić, prenosi "Televizija "N1".

Podsjećamo, ova neobična meteorološka pojava i ranije je tokom zime zabilježena u Sarajevu.

Indeks kvaliteta vazduha jutros u 7 sati u centru grada odnosno na mjernoj stanici Ambasada SAD-a iznosio je 310 i opasan je.

Vrijednost PM 2,5 čestica na toj mjernoj stanici iznosi 231, a radi se o česticama koje nastaju sagorijevanjem fosilnih goriva - uglja, drugih čvrstih goriva, iz auspuha motornih vozila itd.

Pošto su vrlo male i lagane, te čestice imaju tendenciju da ostaju duže u vazduhu nego teže čestice što povećava šanse da ljudsko tijelo ili životinja udahne te čestice u pluća.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.