CG sve više izložena hibridnim prijetnjama, kao članica NATO dužni da se tome suprotstavimo
Milonjić

MVP zbog lažne vijesti pisalo evropskim institucijama

CG sve više izložena hibridnim prijetnjama, kao članica NATO dužni da se tome suprotstavimo

Ministarstvo vanjskih poslova uputilo je pismo evropskim institucijama – Evropskoj komisiji, OEBS i Savjetu Evrope povodom objavljivanja lažne vijesti na portalima IN4S i Borbi o navodnoj eksploziji u „Vili Gorica“ u Podgorici.

U pismu je navedeno da crnogorska Vlada bezrezervno teži stvaranju bezbjednog i podsticajnog okruženja za slobodne i profesionalne medije u Crnoj Gori, kao ključnog aspekta politike snaženja vladavine prava.

"Ovakvo političko opredjeljenje ostvaruje kroz izgradnju zakonodavnog okvira usaglašenog sa najvišim evropskim standardima, kreiranje transparentnih i ravnopravnih modela podrške finansijskoj održivosti nezavisnih medija i stvaranje ambijenta nulte tolerancije na nasilje prema novinarima.", naveli su iz MVP-a.

Kada je riječ o zakonodavnom okviru, sve ekspertske analize naših evropskih partnera pokazale su, istakli su,  da je Crna Gora posvećena njegovom kreiranju i implementaciji zasnovanim na visokim međunarodnim standardima.

To potvrđuju pravni akti kojima je regulisano pitanje položaja i funkcionisanje ukupne medijske zajednice, ali i aktuelni zajednički rad Vlade Crne Gore, Savjeta Evrope i Evropske komisije na daljem unapređenju zakonodavnog okvira.

"Povodom lažne vijesti o navodnoj eksploziji u Vili Gorica u Podgorici, koja je objavljena na portalima IN4S i Borba (Gojko Raičević, glavni i odgovorni urednik IN4S i Dražen Živković, glavni i odgovorni urednik portala „Borba“), izjasnio se državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici konstatujući da se u radnjama ova dva lica stiču elementi krivičnog djela izazivanja panike i nereda.Konkretno, u ovom slučaju, evidentno je da su Živković i Raičević prenijeli, odnosno plasirali informaciju koja je bila neistinita, uz ozbiljne indicije da se radi o pokušaju miješanja u unutrašnja pitanja Crne Gore sa namjerom destabilizacije države i narušavanja javnog reda i mira. ", naveli su iz MVPa.

Crna Gora je, naglasili su,  slobodno i demokratsko društvo u kojem se bez ograničenja mogu iznositi različita mišljenja u odnosu na mnoga društvena pitanja kao i politike Vlade, uz uslov da se organizuju po zakonu i bez ugrožavanja prava drugih.

"Međutim, Crna Gora je sve više izložena hibridnim prijetnjama i elementima hibridnog ratovanja i mi smo kao članica NATO dužni da se tome suprotstavimo. S toga državni organi moraju intervenisati i spriječavati svaki pokušaj narušavanja javnog reda i mira, očuvanja državnog suvereniteta i zaštitu Ustavnog poretka. Pitanje bezbjednosti novinara i plasiranja lažnih vijesti javnosti ne smijemo percipirati samo kao crnogorski specifikum, imajući u vidu da je riječ o globalnom izazovu, sa kojim se suočavaju ne samo zemlje iz regiona, već i određene EU članice, kao i druge države. Osuđujemo svaki napad na slobodu izražavanja, ali ne treba prenebregnuti činjenicu da je često i pitanje profesionalnog standarda upitno u situacijama kada medijske kuće pretpostavljaju profit ili druge interese potrebi javnosti da bude informisana. Ostajemo posvećeni daljem jačanju medijskih sloboda i zaštiti novinara, kao i stvaranju uslova za podizanje profesionalnih standarda.", zaključili su iz tog resora.


 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.