Detaljno ispitati slučaj navodnog zlostavljanja pritvorenika i unaprijediti uslove boravka u Istražnom zatvoru

Detaljno ispitati slučaj navodnog zlostavljanja pritvorenika i unaprijediti uslove boravka u Istražnom zatvoru

Nevladina organizacija (NVO) Juventas pozvala je nadležne organe da adekvatno reaguju i detaljno ispitaju uznemirujući slučaj navodnog zlostavljanja pritvorenog V.J. od strane drugih pritvorenika i realizuju mjere za unapređenje uslova boravka u Istražnom zatvoru.

Iz Juventasa su podsjetili da je portal Vijesti izvijestio o postojanju video zapisa na kojem je, kako djeluje iz teksta i dostupnih materijala, zabilježena tortura nad V.J. od strane pritvorenika sa kojima dijeli ćeliju u Istražnom zatvoru.

Oni su kazali da je pohvalna brzina reakcije nadležnih organa nakon što je slučaj postao javan ali, kako su dodali, brine što reakcija nije bila sistemska, odnosno nije uslijedila nakon prvih sumnji da je pritvorenik žrtva zlostavljanja drugih pritvorenika.

„Ovaj slučaj može ukazati na sistemske propuste koje je neophodno što prije ukloniti“, poručili su iz Juventasa u reagovanju.

Oni su apelovali na Zaštitnika ljudskih prava i sloboda da u skladu sa svojim nadležnostima preduzme mjere u cilju utvrđivanja svih okolnosti vezanih za taj slučaj, te izda preporuke za poboljšanje mehanizama za sprječavanje nasilja među licima lišenim slobode.

„Ovaj slučaj zahtijeva preispitivanje cijelog sistema reagovanja na slučajeve nasilja među pritvorenicima i zatvorenicima. Napominjemo da i Komitet za borbu protiv torture Savjeta Evrope kako u ranijim, tako i u svom posljednjem izvještaju za Crnu Goru navodi da je potrebno implementirati strategiju protiv nasilja među zatvorenicima, povećati broj zaposlenih u UIKS-u i sprovoditi specifične obuke osoblja u cilju suzbijanja nasilja među zatvorenicima“, saopšteno je iz Juventasa, prenosi PR Centar.

Oni su pozvali Upravu Zavoda za izvršenje sankcija da preduzme sve mjere iz svoje nadležnosti u odnosu na osiguravanje bezbjednosti pritvorenika, da u saradnji sa drugim državnim organima utvrde autentičnost pomenutih snimaka, kao i da ispitaju način unošenja mobilnih telefona ili drugih uređaja u prostorije Istražnog zatvora kojima je načinjen navodni video snimak na koji se poziva Portal Vijesti.

„S tim u vezi treba dodatno povećati broj zaposlenih u UIKS-u kako bi ova institucija nesmetano obavljala sve svoje funkcije, uključujući osiguravanje bezbjednosti pritvorenih i zatvorenih lica“, istakli su iz Juventasa.

Oni su naveli da na neadekvatne uslove u Istražnom zatvoru, ukazuje i Evropska komisija u svom izvještaju za 2019. godinu.

„Ukazujemo i na predugo zadržavanje osoba lišenih slobode u statusu pritvorenika, nedostatak programa psiho-socijane podrške i aktivnosti koje omogućavaju smislenije korišćenje vremena tokom boravka u pritvoru. U odnosu na to i Evropski komitet za prevenciju torture (CPT) je pozvao crnogorske vlasti da osmisle i sprovedu sveobuhvatniji program aktivnosti za pritvorenike koji će im omogućiti minimum dva sata boravka van ćelije i uključivanje u različite oblike obrazovanja, sporta, radnih aktivnosti i slično“, naveli su iz Juventasa.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.