U narodnoj kuhinji pri manastiru Đurđevi stupovi se godišnje spremi oko 30 hiljada obroka: Nikada se nije desilo da nekome ne damo da jede
Prirpema se hrana za desetine porodica

U narodnoj kuhinji pri manastiru Đurđevi stupovi se godišnje spremi oko 30 hiljada obroka: Nikada se nije desilo da nekome ne damo da jede

Crkvena narodna kuhinja “Divna Veković” pri manastiru Đurđevi stupovi predstavlja podršku i oslonac za stare, bolesne i socijalno ugrožene građane. Svakog dana, osim nedeljom, u periodu od 7 do 13 časova spremi se 105 obroka.

U porti manastira nalazi se objekat čijem se otvaranju na Vaskrs 2017. godine obradovao veliki broj sugrađana. Razlog je vrlo jednostavan – zahvaljujući tome, oni su znali da neće ostati gladni jer se tu nalazi crkvena narodna kuhinja koja je osnovana uz blagoslov episkopa Budimljansko-nikšićkog Joanikija.

„Kuhinja na mjesečnom nivou spremi od 2400 do 2500 obroka, što je na godišnjem oko 30 hiljada. Trenutno imamo 105 korisnika, a vršimo i dostavljanje namirnica porodicama koje daleko žive. Kada je kuhinja počela sa radom 2017. godine tada smo hranili 24 porodice sa 50 njihovih članova, a već naredne godine broj je povećan na 34 porodice sa oko 80 članova“, kazao je sveštenik Savo, upravnik kuhinje za sajt Opštine Berane  i dodaje da se za vrijeme posta sprema posna hrana i riba, dok je mrsnim danima meso sa dodacima i pola hljeba po osobi.

„Rad narodne kuhinje pomažu Eparhija Budimljansko – nikšićka, Manastir Ostrog, više privrednika i dobrotvora“, istakao je on.

Za korisnike se svakog dana priprema nešto kuvano za jelo. Hrana je raznovrsna. Uglavnom se sprema grašak, pasulj, kupus, razne čorbe.

„Da dobijete jelo, ne teba vam nikakava potvrda niti dokument. Nikada se nije desilo da nekome ne damo da jede”, kaže kuvarica Nataša Mićunović koja je zadužena za spremanje hrane.

Nisu samo stari i bolesni ti koji su korisnici narodne kuhinje.

“Na punktovima gdje dijelimo hranu često dolaze porodice sa djecom”, priča vozač Ratko Milovanović koji je zadužen za distribuciju.

Namirnice doniraju firme ali i građani. U više maloprodajnih i ugostiteljskih objekata u gradu postavljene su kutije za prikupljanje dobrovoljnih priloga za narodnu kuhinju.

Ovo je četvrta crkveno- narodna kuhinja u Crnoj Gori, pored onih u Podgorici, na Cetinju i Bijelom Polju, koja je nedavno otvorena.

Obroci se dijele na četiri mjesta u gradu i to u izbjegličkim naseljima Rudeš 1 i Rudeš 2, zatim na Balabandi, kao i kod Gimnazije „Panto Mališić“.

Kuhinja „Divna Veković“ radi svakog radnog dana, uključujući i subotu, od 7 do 13 časova, dok je nedelja slobodan dan.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.