Medvedev podnio ostavku: Nije više premijer Rusije(VIDEO)

Nakon što se Putin obratio naciji o stanju o državi,

Medvedev podnio ostavku: Nije više premijer Rusije(VIDEO)

Ruski premijer Dmitrij Medvedev saopštio je danas da je podnio ostavku i da raspušta vladu.

Prije objavljivanja ostavke, Medvedev se sastao sa predsjednikom Vladimirom Putinom. 

Ostavka ruske vlade uslijedila je nakon što se Putin obratio naciji o stanju o državi, prvi put na početku godine. 

Zatražio je ubrzano rješavanje velikih socijalnih, ekonomskih, tehnoloških problema sa kojima se zemlja suočava. 

Medvedev je ostavku podnio nakon Putinovog govora u kojem je ruski predsjednik predložio izmjenu ruskog ustava koja bi donijela povećanje ovlašćenja parlamenta i vlade, potez koji bi mogao da naglasi njegovu namjeru da pređe na novo mjesto, a da ostane na čelu vlasti nakon isteka njegovog aktuelnog mandata.

Medved je objasnio da se vlada raspušta u skladu sa članom 117 ruskog ustava u kojem stoji da ruska vlada može da podnese ostavku predsjedniku, koji potom može da je prihvati ili odbije.

"U ovom kontekstu potpuno je jasno da mi, kao vlada, moramo omogućiti predsjedniku da donosi sve odluke kako bi ostvario predloženi plan", rekao je Medvedev.

Putin se Medvedevu zahvalio na dosadašnjem radu

"Želim da vam se zahvalim na svemu što je urađeno u ovom stadijumu našeg zajedničkog rada, želim da izrazim zadovoljstvo postignutim rezultatima", rekao je Putin na sastanku sa kabinetom ministara.

Istovremeno, Putin je objavio namjeru da u Savjetu za bezbjednost postavi novu funkciju, zamjenika predsjednika, i da želi da Medvedeva imenuje na to mjesto.

"Smatram da je to moguće i to ću učiniti u narednim danima. Uvešću funkciju zamjenika šefa Savjeta bezbjednosti. Kao što je poznato, predsjednik Rusije je šef Savjeta bezbjednosti. Dmitrij je uvijek dijelio ove probleme. Sa stanovišta unapređenja naše odbrambene sposobnosti i bezbjednosti, vjerujem da je to moguće i zamolio sam ga da ubuduće rješava takva pitanja", rekao je Putin.

Putin je zatražio od kabineta Medvedeva da nastavi rad dok se ne formira nova vlada.

Ruski predsjednik Vladimir Putin naložio je odlazećoj vladi Dmitrija Medvedeva da obavlja svoje dužnosti do formiranja novog kabineta.

"Molim vas da obavljate svoje dužnosti do formiranja novog kabineta", rekao je Putin na sastanku sa članovima vlade i naveo da uskoro planira da se sastane sa svakim članom ponaosob.

"Sastaću se sa svakim od vas", rekao je Putin. 

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.