Osnovac sa govornom manom prebio učenika koji mu se rugao
OŠ "21.maj"

Podgorica

Osnovac sa govornom manom prebio učenika koji mu se rugao

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda utvrdio je da je na početku prošlog polugođa učenik devetog razreda OŠ “21. maj” pretukao dvije godine mlađeg đaka u blizini te ustanove, koji mu se rugao jer ima poteškoće u govoru i koji je ranije izložen neprijatnim situacijama zbog intelektualnih smetnji, piše Dan.

Zamjenica zaštitnika Snežana Mijušković u mišljenju je istakla da u toj školi učenici nijesu u dovoljnoj mjeri upoznati sa prihvatanjem različitosti, te da se ruganje, vrijeđanje, obraćanje pogrdnim imenima, guranje, udaranje, smatra neprimjerenim ponašanjem tokom trajanja interakcija među vršnjacima. Roditelji 12-godišnjeg dječaka su, kako navode u mišljenju, morali da ga odvedu u Zavod za hitnu medicinsku pomoć zbog povreda.

“Shodno anketi koja je sprovedena u ranijem periodu i čiji su rezultati objavljeni na sajtu škole, 71 odsto učenika zna šta je vršnjačko nasilje. Škola je zaštitniku dostavila izjašnjenje u kojem se navodi: da su se učenici OŠ “21. maj” sukobili za vrijeme velikog odmora, ispred pekare koja je izvan školskog dvorišta; da je učenik devetog razreda zadao nekoliko udaraca učeniku (sedmog razreda) tvrdeći da mu se rugao, na način što ga je ismijavao kako govori.

Sa učenicima je obavljen razgovor nakon ulaska u školu i utvrđeno je da nema potrebe za obavještavanjem Hitne pomoći niti policije. Odjeljenjski starješina je obavijestio roditelje, a za učenika devetog razreda obaviješteni su bliži srodnici (tetka) jer se roditelji nalaze u inostranstvu da je ovo do sada jedini sukob ova dva učenika. Škola je obavijestila Centar za socijalni rad o nemogućnosti kontakta sa roditeljima i problemima koje imaju u vezi s tim, kao i o brizi za ostalu djecu iz iste porodice koja takođe pohađaju školu “21. maj”, da se učenik nalazi u procesu usmjeravanja kod Komisije za usmjeravanje djece sa posebnim obrazovnim potrebama, da ima teškoće u učenju, niskog je praga tolerancije i ima ograničene intelektualne eposobnosti”, ističe ombdusman.

Navodi se da škola ima ograđeno dvorište, za vrijeme velikog odmora i pri ulasku u školu udvorištu su dežurni nastavnici.

“U toku razgovora sa roditeljima došli smo i do informacija da kod djece postoje intelektualne smetnje, zbog čega su dvoje djece usmjereni, dok je u toku isti postupak za dječaka koji je udarao učenika, da je majka roditelj koji je usmjeren na pružanje podrške djeci u obrazovnom procesu, dok je angažovala i stručnu osobu koja će pomagati dječaku. Majka je istakla da smatra da je greška što postupak usmjeravanja nije ranije pokrenut. Ona je navela da je izložen podrugivanju od strane vršnjaka, zbog čega dječak ispoljava agresivno ponašanje u cilju odbrane. Škola je dužna da u cilju smanjenja vršnjačkog nasilja, sprovodi radionice koje uključuju teme razvoja socijalnih vještina, dobre komunikacije, izražavanje osjećanja, prihvatanje sebe i drugih i razvijanja nenasilne komunikacije”, navodi ombudsman.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.