Mitropolit Mihailo: Crna Gora ne može postojati bez Crnogorske pravoslavne crkve
Mitropolit Mihailo

Mitropolit Mihailo: Crna Gora ne može postojati bez Crnogorske pravoslavne crkve

Bez Crnogorske pravoslavne crkve sa svojom vjekovnom imovinom Crna Gora i dalje nije potpuna država, a Zakon o slobodi vjeroispovijesti je u tom smislu ključna istorijska prekretnica, saopštio je mitropolit CPC Mihailo.

Mihailo smatra da je to i sada jedno od najvažnijih pitanja državnosti Crne Gore i u njoj Crnogorske pravoslavne crkve.

"Sad i narod zna da Crna Gora ne može postojati bez Crnogorske pravoslavne crkve. Zbog toga što je CPC stvarala ovu državu. Žele da uzmu u njihovo vlasništvo ono što smo mi 1920. pravili nakon oslobođenja od Turske. To je nemoguće. Ukoliko se crkve i manastiri ne bi vratili Crnoj Gori, pa tek onda Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, onda Crna Gora ne bi postojala kao država", rekao je mitropolit Mihailo za Al Jazeeru.

Priznaje da trenutni odnosi sa Srpskom pravoslavnom crkvom nijesu sjajni.

Osim činjenice da CPC nema imovine, te da sam živi u nedovršenoj crkvi na periferiji Cetinja, mitropolit Mihailo kaže da se ove dvije crkve u mnogo čemu razlikuju.

"Svetost ne ide vjerniku, nego vjernik svetitelju, od svetitelja su počeli da lome mošti sveca i da to raznose po Hercegovini, Južnoj Americi, to su moralni zločini kojima Crna Gora mora  da stane na put", kaže Mihailo.

Prema njegovim riječima, treće goruće pitanje je priznanje autokefalnosti CPC. Tvrdi da je ona po svojoj prirodi i jedinstva države i crkve u prošlosti uvijek bila autokefalna, te da je u velikoj kroz istoriju bila priznata i od drugih. Dodaje i da će CPC uskoro imati puno priznanje Carigradske patrijaršije, ali kaže da ga unutarhrišćansko negiranje najviše pogađa.

"Carigratski patrijarh Vartolomej, čiji sam bio sveštenik, kazao je da će proučiti istoriju Balkana i da ostalim pravoslavnim crkvama treba dati autokefalnost, a to se odnosi na Crnogorsku pravoslavnu crkvu i Makedonsku pravoslavnu crkvu", naglasio je mitropolit Mihailo.

On je zamolio sve u Crnoj Gori, ali i u regionu, da i političkim i vjerskim pitanjima ubuduće prilaze "hladne glave" sa mnogo više samospoznaje, samokritičnosti i katarze.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.