NVO Juventas: Edukacija i samoregulacija, ne lisice na ruke

NVO Juventas: Edukacija i samoregulacija, ne lisice na ruke

Protiv neetičnog i neprofesionalnog novinarstva se ne može boriti lisicama, već edukacijom i samoregulacijom saopšteno je iz nevladine organizacije (NVO) Juventas, iz koje su najoštrije osudili hapšenje novinarki i novinara.

Iz Juventasa su kazali da je zadatak novinara da svoj posao obavljaju savjesno, odgovorno, nepristrasno, objektivno, na bazi činjenica uz istinu i javni interes kao stubove novinarske profesije.

„Mediji imaju ogroman uticaj na publiku i društvena zbivanja, zbog čega se od njih zahtjeva i očekuje da se pridržavaju Etičkog kodeksa novinara/ki. Brojni su razlozi zbog kojih mediji i novinari odstupaju od Kodeksa-uticaj interesnih grupa, želja za senzacionalizmom i ostvarivanjem profita, konkurentska trka ko će prvi objaviti informaciju itd. Nijedan od tih razloga nije i ne može biti opravdanje, međutim protiv neetičnog i neprofesionalnog novinarstva se ne možemo boriti lisicama, već edukacijom i samoregulacijom“, saopšteno je iz Juventasa.

U državi koja je Ustavom okaraktrisana kao demokratska, nedopustivo je, kako je saopšteno, da se novinarima stavljaju lisice na ruke, „dok oni koji napadaju novinare uživaju u slobodi“.

„Ovakvi događaji otvaraju vrata za potencijalno proizvoljno hapšenje kritički nastrojenih novinara,te dalje uskraćivanje slobode medija i dovode u pitanje ionako težak položaj novinara i novinarki u Crnoj Gori“, smatraju u Juventasu.

Oni su istakli da je potrebna bolja edukacija novinara, ali i građana.

„Formalnim i neformalnim obrazovanjem moramo omogućiti građanima da usvoje vještinu medijske pismenost, kako bi razumjeli značaj i uticaj medija, ali i bili sposobni da adekvatno analiziraju medijske sadržaje, te da se zaštite od lažnih vijesti, propagande i spinovanja“, rekli su iz te NVO.

Kršenja profesionalnih i etičkih standarda, kako je saopšteno, treba da budu ocjenjena od strane samoregulatnornih tijela, odnosno od samih medija.

„Podsjećamo da u Crnoj Gori još uvijek nije uspjelo da zaživi i funkcioniše samoregulatno tijelo, a neizvjesno je da će se u bliskoj budućnosti to i desiti. Svi akteri, mediji i država moraju kroz praksu i novi Zakon o medijima pripremiti teren za formiranje regulatornog tijela, te unaprijediti pojedinačne samoregulatne mehanizme“, rekli su iz Juventasa.

Troje uhapšenih optuženi su da su objavljivanjem lažnih vijesti izazvali paniku, međutim nadležni državni organi, kako smatraju u Juventasu, moraju razumijeti da paniku proizvodi i hapšenje novinara/ki i kršenje slobode medija.

„Sve ovo odigrava se u već napetoj društvnoj situaciji  nastalom dugogodišnjom političkom krizom i nedavnim usvajanjem Zakona o slobodi vjeroispovjesti. Važno je napomenuti da je u demokratskim društvima sloboda medija gotovo neprikosnovena vrijednost, a da ograničenja moraju biti unaprijed propisana zakonima, te im se smije pribjegavati samo u slučajevima kada je to neophodno u demokratskom društvu“, ukazali su iz te NVO.

Izazovi koje donose lažne vijesti i unaprijeđene tehnike propagande, kako smatraju, ne mogu i ne smiju biti izgovori za obračunavanje sa neistomišljenicima i političkim protivnicima.

„Iako su Raičević, Živković i Đikanović objavili lažne vijesti, te već duže vrijeme u najboljem slučaju hodaju na granici etičnosti i profesionalnosti, a veoma često je drastično prelaze, činjenica da su u pitanju novinari daje im određeni stepen zaštite, a jednom kada se ta zaštita ukloni, sloboda svih drugih medija je dovodena u pitanje“, rekli su iz Juventasa.

U slučaju teških kršenja prepoznatih zakonom, kako je saopšteno, novinari mogu odgovarati pred sudom, pri čemu reakcija nadležnih organa mora biti srazmjerna i neophodna u demokratskom društvu.

„Nije prvi put da se u Crnoj Gori krše pravila novinarske etike čime se značajno utiče na društvena zbivanja. Svjedočili smo i drugim drastičnim kršenjima koji su činili brojni mediji, od tabloida iz inostranstva do nacionalnog javnog emitera“, ukazali su iz NVO.

Iz Juventasa su ocijenili da bi „ovakvi slučajevi trebalo da bude podsjetnik državnim institucijama da u stanjima društvenih tenzija vode dodatnu brigu o slobodi medija, ali i podsjetnik za novinare i novinarke da u ovako složenim situacijama ulože više napora kako bi svoj posao obavljali profesionalno i na bazi činjenica, poštujući načela istinitosti i nepristrasnosti“.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.