Gradonačelnik Budve traži da se poništi Zakon o slobodi vjeroispovijesti
Marko Carević

Gradonačelnik Budve traži da se poništi Zakon o slobodi vjeroispovijesti

Predsjednik Opštine Budva Marko Carević traži zakazivanje sjednice SO Budva po hitnom postupku sa predlogom donošenja deklaracije za poništenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.

"Opština Budva kao lokalna samouprava zalaže se za puno poštovanje vjerskih prava i sloboda pripadnika svih vjeroispovijesti u Crnoj Gori, međuvjerskog i međunacionalnog sklada i uvažavanje svih vjerskih zajednica na ravnopravnoj osnovi, zbog čega se protivi diskriminatorskom i protivustavnom zakonu koji je usvojila Skupština Crne Gore dana 27.12.2019. godine kojim se negira kontinuitet Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i otima njena imovina.", saopšteno je iz Carevićevog kabineta.

Nadalje Carević ocjenjuje da se predmetnim zakonom krše osnovna ljudska prava i slobode u koje spada pravo na slobodu vjeroispovijesti i  na nasilan način pokušava oteti imovina Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori čime je povrijeđen Ustav Crne Gore i zakon, ističe, treba poništiti.

"Odvojenost vjerskih zajednica i crkve po pravilima međunarodnog i domaćeg prava podrazumijeva mirno uživanje imovine a ista ne može biti predmet otuđenja od strane države jer se radi o imovini koja je na zakonit način stečena.", kaže se u saopštenju gradonačelnika Budve.

Opština Budva pokreće inicijativu da se predmetni zakon poništi i pristupi postupku usvajanja novog zakona kojim će se, kako se navodi, na ravnopravan, demokratski i civilizovan način regulisati odnosi između države i vjerskih zajednica, poštujući norme i standarde međunarodnog prava i najviših civilizacijskih vrijednosti savremenog svijeta, uvažavajući specifičnost pravnog položaja Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori. 

“Nedopustivo je da se ovako važan zakonski propis donosi na silu, bez javne rasprave i konsultovanja sa građanima, u atmosferi vanrednog stanja i prisile, uprkos činjenici da ogromna većina građana ne podržava usvojeno zakonsko rješenje.Brojne litije i molebani u gradovima širom Crne Gore, regiona, kao i one u našoj opštini, obavezuju nas kao lokalnu vlast da poštujemo volju naših građana i iskažemo nezadovoljstvo i neslaganje sa usvojenim zakonom i kao lokalna samouprava uradimo sve što je u našoj nadležnosti da se isti izmijeni ili poništi”, istakao je predsjednik Opštine Budva- 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.