Kongres SAD otkrio: Sulejmani pripremao terorističke napade u BiH
Sulejmani

Kongres SAD otkrio: Sulejmani pripremao terorističke napade u BiH

Američki Kongres predložio je 9. januara rezoluciju kojom se odaje počast pripadnicima njihovih oružanih snaga i obavještajne zajednice koji su obavili misiju u kojoj je ubijen iranski general Kasem Sulejmani.

U rezoluciji je otkriveno i da je Sulejmani pripremao terorističke napade u Bosni i Hercegovini, piše Avaz.

Iranski general i vođa Kuds jedinica, elitnog dijela Iranske revolucionarne garde ubijen je 3. januara u Bagdadu, kada je njegov automobil pogođen projektilom.

Likvidaciju Sulejmanija naredio je američki predsjednik Donald Tramp zbog, kako je rekao, planiranja napada na državljane SAD i njihove ambasade. U rezoluciji se otkriva da je Sulejmani pripremamo brojne terorističke napade širom Evrope i svijeta, a ne samo na državljane SAD.

Kako je navedeno, Sulejmani je bio vođa korpusa Islamske revolucionarne garde Kuds, okarakterisirane kao teroristička organizacija koja je globalna prijetnja SAD i međunarodnoj zajednici.

Kongres tvrdi da je Sulejmani bio arhitekta terorističkih napada u Iraku, Avganistanu i drugim mjestima u kojima je ubijeno stotine državljana SAD i drugih osoba, a da su korišteni oružje i improvizovane bombe Kuds terorističke jedinice kojom je rukovodio.

Navodi se da je, između ostalog, Sulejmani planirao napade i 31. decembra 2019. na ambasade Sjedinjenih Država u Bagdadu, Iraku, kao i da je planirao napade u Njemačkoj, Bosni, Bugarskoj, Keniji, Bahreinu, Turskoj…

Istaknuto je takođe da je Sulejmani planirao ili podržavao brojne druge smrtonosne terorističke napade na Sjedinjene Države i njihove saveznike, uključujući i 2011. i atentat na ambasadora Saudijske Arabije u Sjedinjenim Državama Adela el-Džubejra.

Sulejmanijevo ubistvo dovelo je do novih zaoštravanja odnosa između Irana i SAD. Irak je zatražio da vojnici SAD napuste državu, a prošle sedmice Iran je napao balističkim raketama dvije američke baze u Iraku.

w873

Foto: Avaz

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.