Suplementi koji sadrže cink i folnu kisjelinu ne utiču na mušku plodnost
Foto: Ilustracija

Suplementi koji sadrže cink i folnu kisjelinu ne utiču na mušku plodnost

Iako je uvreženo mišljenje da pomažu, čini se da suplementi koji sadrže cink i folnu kisjelinu ne povećavaju plodnost muškaraca, otkriva novo istraživanje.

Tačnije, ovi dodaci u sprovedenoj studiji nisu povećali stopu trudnoća, broj spermatozoida ili funkciju sjemene tečnosti.

"Naši rezultati su pokazali da ti dodaci ishrani nemaju efekta na plodnost ili imaju mali efekat. Oni čak mogu da izazovu blage gastrointestinalne simptome", rekao je istraživač Enrike Šisterman.

Istraživači su u studiju uključili više od 2.300 parova u SAD-u koji su planirali liječenje neplodnosti. Nasumično su muškarcima odredili da uzmu tabletu koja sadrži cink i folnu kisjelinu ili placebo.

Broj trudnoća nije bio značajno različit kod muškaraca koji su dobili suplemente i muškaraca koji su uzeli placebo. Među muškarcima koji su uzimali suplemente bilo je 404 ostvarene trudnoće u poređenju sa 416 među muškarcima koji su uzimali placebo, objavili su istraživači.

Kvalitet spermatozoida takođe je bio sličan između grupa, ali udio prekinute DNK u sjemenoj tečnosti bio veći za 30 odsto u grupi muškaraca koji su uzimali suplemente, dok je u placebo grupi iznosio 27 odsto.

Istraživanja su povezala visoku stopu prekinute DNK semene tečnosti s neplodnošću, primijetili su istraživači.

Muškarci koji su uzimali suplemente takođe su prijavili stomačne tegobe, mučninu i povraćanje dok to nije bio slučaj kod muškaraca koji su uzimali placebo. Izvještaj je objavljen u "Journal of the American Medical Association".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.