Prošle godine 111 pritužbi uhapšenih
Foto: Ilustracija

Instituciji Ombudsmana

Prošle godine 111 pritužbi uhapšenih

Zaštitnika ljudskih prava i sloboda osobe lišene slobode prošle godine podnijele su 111 pritužbi, od kojih se najviše odnose na uslovni otpust, reklasifikaciju, amnestiju i korišćenje benefita, saopšteno je iz institucije Ombudsmana.

Iz te institucije agenciji MINA kazali su da je prošle godine po sopstvenoj Zaštitnika formirano deset predmeta, a vezana su za osobe lišene slobode.

Kako su naveli, 68 predmeta formirano je na osnovu pritužbi osoba lišenih slobode putem sandučića.

Iz institucije Zaštitnika kazali su da su se zatvorenici najčešće žalili na uslovni otpust, reklasifikacija, amnestija, korišćenje zavodskih i vanzavodskih benefita, razvrstavanje po sobama.

Kako su naveli, osobe lišene slobode žalile su se i na premještaj u drugu zatvorsku jedinicu, nedostatak sredstava za higijenu.

“Pritužbe su se odnosile i na prekid izdržavanja kazne, odsustvo radnog angažovanja, nedostatak aparata, pravo na zdravstvenu zaštitu, zakonitost sudskih odluka i postupaka i zabranu mučenja i surovog neljudskog ili ponižavajućeg postupanja i kažnjavanja”, rekli su iz institucije Ombudsmana.

U Upravi za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) nalazi se 1.117 osoba lišenih slobode, od kojih je 731 na izdržavanju kazne zatvora, a za 386 osoba određena je mjera pritvora.

Najviše osoba lišenih slobode u UIKS-u se nalazi zbog krivičnih djela protiv imovine, života i tijela, zdravlja ljudi, platnog prometa i privrednog poslovanja.

Iz UIKS-a su agenciji MINA kazali da od ukupnog broja osoba lišenih slobode koje se nalaze na izdržavanju kazne zatvora, oko deset odsto čine strani državljani, dok je taj procenat u pritvoru veći i iznosi oko 28 odsto.

Kako su naveli, prošle godine nije bilo zatvorenika prema čijoj je presudi primijenjena amnestija.

„Posljednje bjekstvo zatvorenika iz UIKS-a dogodilo se 2015. godine i to u dva slučaja iz organizacione jedinice Zatvor Bijelo Polje“, rekli su iz Uprave.

Kako su dodali, u prethodnom periodu registrovano je više slučajeva pokušaja bjekstva zatvorenika iz UIKS-a, koja su spriječena intervencijom službenika obezbjeđenja.

Iz UIKS-a su rekli da su smještajni kapaciteti UIKS-a 1.335 mjesta.

„Smještajni kapaciteti zadovoljavaju trenutne potrebe, izuzev organizacione jedinice Istražni zatvor Podgorica, gdje se nalazi veći broj pritvorenih osoba u odnosu na međunarodni standard, kojim je propisan minium površine prostora po osobi lišenoj slobode“, naveli su iz UIKS-a.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.