Grupa angažovanih građanki i građana CG: Osnovni zadatak Vlada izbornog povjerenja
Ilustracija

Grupa angažovanih građanki i građana CG: Osnovni zadatak Vlada izbornog povjerenja

Grupa angažovanih građanki i građana Crne Gore pozvala je na normalnost predstavnike formalne opozicije i civilnog sektora da u duhu solidarnosti, a polazeći od principa patriotizma, odgovornosti i profesionalizma, postignu konsenzus oko izlaska iz ozbiljne političke krize i vrate Crnu Goru na kurs pristojnosti i normalnosti.

"Smatramo da su depolitizacija organa javne uprave, profesionalizacija sudstva i tužilaštva, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, prvi zaista slobodni i opšti izbori, zaštita životne sredine i upravljanje prirodnim resursima i javnim prostorom, prioritetne oblasti koje obavezuju sve nas. Vjerujemo da je uspostavljanje izvršnog organa – Vlade izbornog povjerenja, koji će povratiti povjerenje građanima prvi i osnovni zadatak svih odgovornih činilaca društveno-političkog sistema", navode iz Grupe angažovanih građana i građanki.

Vjeruju da bi Vlada izbornog povjerenja nepristrasno, profesionalno i odgovorno s jedne strane obezbijedila pretpostavke za državu pravne sigurnosti, a s druge uozbiljila pregovaračku poziciju države Crne Gore u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

"Ukoliko se pak ne obezbijedi institucionalni okvir za puno poštovanje i zaštitu osnovnih ljudskih prava i sloboda i ne omoguće uslovi za prve slobodne izbore, tj. ne ispune se prethodne pretpostavke, neophodno je ući u proces bojkota svih izbornih procesa i nenasilne blokade zarobljenih institucija. Za Crnu Goru svih nas", poručuju iz Grupe angažovanih građana i građanki.

Grupu čine: Dr Marko Begović, Njemački sportski univerzitet (Njemačka), istraživač-partner na Institutu za sport „Play the Game“ (Danska) i direktor sportske akademije „Hellas“ (Švedska), Mladen Bojanić, ekonomista, bivši poslanik i predsjednički kandidat (Crna Gora), Stefan Đukić, profesor filozofije i kolumnista (Crna Gora), Ljubomir Đurković, dramski pisac (Slovenija), Biljana Gligorić, arhitekta (Crna Gora), Dr Petar Marković, direktor ECIT Fondacije i predavač na Vesalius koledžu (Belgija), Hanja Marović, ekspert za društvene medije (Njemačka), Ivan Marović kompozitor (Njemačka), Doc. dr Biljana Maslovarić (Crna Gora, Dr med. Dušan Matković, spec. anesteziolog (Kuvajt), Jasminka Milošević, profesorka filozofije (Crna Gora), Prof. dr Nikola Perović, Dubai (Ujedinjeni Arapski Emirati) , Srđan Stanojević, reditelj (Crna Gora), Prof. dr Mara Sćepanović (Crna Gora) , Dr Maša Šćepanović, Univerzitet Karlos III u Madridu (Španija).

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.