Fabrika "Rada", foto: Opština Bijelo Polje

Rašković o ambicioznom planu

""Radu" ćemo vratiti na tržišne pozicije od prije tri decenije"

Mineralna voda Rada ponovo je u trgovinama i ugostiteljskim objektima, a kako kaže izvršni direktor kolašinske firme Water group Boris Rašković, imaju ambiciozan plan da je vrate na poziciju koju je na tržištu imala u prošlom vijeku kao jedan od simbola Bijelog Polja i bila prepoznata van granica države.

Kompanija Water group, koja je preuzela bjelopolsku fabriku prirodne mineralne vode "Rada" u maju 2018. godine, pokrenula je proizvodnju u martu prošle godine, a Rašković najavljuje da će ukupna investicija u fabriku dostići četiri miliona eura.

"Kada govorimo o tržištu, naš cilj nije pozicija koju je "Rada" imala u posljednjih 15 godina rada, naš cilj je pozicija sa kraja 80-ih i početka 90-ih. Taj cilj je teško, ali moguće ostvariti" - poručio je Rašković.

Neophodni su, kaže, vrijeme i veliki rad, ali su u kompaniji spremni da daju sve od sebe i vjeruju da će uspjeti. 

"Mislim da se ovdje ne postavlja pitanje hoćemo li, već koliko brzo ćemo to postići. Naš cilj je pozicija koju je "Rada“ imala prije sada već 30 godina, to dovoljno govori o zahtjevnosti zadatka koji smo postavili" - kazao je Rašković.

BorisRaskovicportretcopy

Rašković

Investicije

Nakon preuzimanja "Rade", kompanija Water group započela je naporan ciklus investiranja - od izvorišta do opreme kako bi se fabrika dovela u konkurentnu poziciju sa gigantima iz okruženja. 

"Kompanija nastavlja sa ulaganjima i u ovoj godini. Obim investicija je par stotina hiljada eura i direktno je vezan za proces jačanja prodaje i tržišnog učešća. Ukupna investicija će biti oko četiri miliona eura. Investicije su i dalje u toku i one će se nastaviti barem još dvije godine" - rekao je Rašković.

Prema njegovim riječima, do sada je potpuno izmijenjena infrastruktura na izvorištu, cjevovod, a u fabrici praktično sve. 

"Zadržana je samo betonska konstrukcija hale, a sve ostalo je urađeno potpuno novo. To su kompletni građevinski, infrastrukturni radovi kao i potpuno nova oprema za flaširanje vode" - istakao je Rašković.

Water group je plan za prvu godinu poslovanja ostvarila.

"Prve tri godine kod postavljanja svake proizvodnje veoma su zahtjevne. Potrebno je uhodati nove linije, izvršiti fino štelovanje mašina što se odražava na finalni proizvod, prenijeti znanje na nove ljude, stvoriti timove koji od proizvodnje, preko prodaje i distribucije mogu uspješno da odgovore zahtjevima tržišta. Uz sve ovo potrebno je povratiti i povjerenje kupaca u proizvod. To su procesi koji zahtijevaju vrijeme i veliku posvećenost" - naglasio je Rašković.

Asortiman fabrike

Proizvodni asortiman fabrike čini gazirana prirodna mineralna voda "Rada" u pakovanju od 0,25 litara (l) i 0,75 l u staklenoj ambalaži, kao i 0,50 l i 1,50 l u PET ambalaži. 

"Proizvodni asortiman za sada neće biti širen jer je cilj podići prodaju postojećeg asortimana" - rekao je Rašković.

Na pitanje da li planiraju povećanje proizvodnje, odgovara da je to poslovna tajna, ali da je plan veoma zahtjevan.

Izvršni direktor kompanije zadovoljan je saradnjom sa trgovačkim lancima, hotelima, restoranima i drugim ugostiteljskim objektima u Crnoj Gori.

"Saradnja je s obzirom na početnu godinu zadovoljavajuća. Postoji otvorenost i spremnost kod svih da se da šansa domaćem proizvodu, s tim da to povjerenje treba opravdati i jačati u narednom periodu" - kazao je Rašković.

1578058617spoljapozadi02

Lokalna uprava je okrenuta investitorima

Rašković je naveo da ga je poslovni ambijent u Bijelom Polju pozitivno iznenadio. 

"Lokalna samouprava je okrenuta investitorima, veoma brzo i kvalitetno reaguje" - istakao je Rašković. 

Prema njegovim riječima, kompaniji Water group je mnogo olakšalo što je Bijelo Polje grad koji je nekad imao jako razvijenu industriju i što građani pamte i znaju koji je značaj svake fabrike za zajednicu. 

"Emocije Bjelopoljaca za "Radu" su zaista jake i mi se trudimo da ih opravdamo i da "Radi" vratimo ulogu koja joj kvalitetom koji joj je priroda dala pripada" - poručio je Rašković. 

Lokalna zajednica

On je rekao da je kompanija shodno svojim mogućnostima imajući u vidu da je za njima prva godina poslovanja, dala doprinos lokalnoj zajednici, kroz saradnju sa nekoliko sportskih kolektiva. Najavljuje da će u budućnosti jačanjem fabrike vode "Rada", jačati i taj segment njihovog djelovanja. 

"Naša kompanija je društveno odgovorna i svake godine u različitim opštinama podržava veliki broj manifestacija, infrastrukturu škola, izgradnju parkova i sl." - objašnjava Rašković.

U fabrici je trenutno zaposleno 20 radnika, a Rašković najavljuje da će se taj broj uvećavati kako se fabrika bude dalje razvijala. 

"Plan kompanije je vrlo zahtjevan za 2020. godinu tako da očekujemo da će se njegovom realizacijom ostvariti preduslovi za otvaranje dodatnih radnih mjesta" - kazao je Rašković.

Početkom 2020. godine će se saldirati i prva koncesija za eksploataciju izvorišta "Rade" od koje će i lokalni budžet grada Bijelog Polja ostvariti prvi prihod poslije dugog niza godina.

"Jačanjem "Rade" povećavaće se taj prihod lokalnog budžeta" – zaključio je Rašković. 

Pregovaraju o izvozu u Srbiju, Kosovo i BiH

Proizvodi fabrike vode "Rada" za sada su plasirani samo u Crnoj Gori. 

"U toku je nekoliko pregovora za tržište Srbije, Kosova i Bosne i Hercegovine. Moramo razumjeti da tržišta ne stoje i ne čekaju nikoga. ,,Rada“ već 15 godina nije imala ozbiljniji nastup u regiji tako da je pred nama veliki izazov" - saopštio je Boris Rašković.

Opština Bijelo Polje

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.