URA predlaže izmjenu Ustava: Predsjednik ne smije biti član partije
Ilustracija

URA predlaže izmjenu Ustava: Predsjednik ne smije biti član partije

Građanski pokret URA najavio je danas da će tražiti podršku svih poslanika zbog izmjene Ustava u članu 97 u kojem u ovom trenutku nije predviđeno da predsjednik Republike Crne Gore ne smije istovremeno biti i član političke partije.

Traže da se u pomenutom članu 97, doda i formulacija kojom bi predsjednik države bio dužan da nakon stupanja na dužnost da ostavku na članstvo u partiji i o tome prilikom polaganje zakletve obavijesti Skupštinu Crne Gore.

„Danas imamo najilustrativniji primjer koliko je važna ova formulacija u članu 97, jer nažalost umjesto predsjednika svih crnogorskih građana imamo partijskog predsjednika koji je ujedno i predsjednik stranke. On umjesto da sabira i predstavlja cio crnogorski narod i podstiče na prevazilaženje podjela u društvu radi sasvim suprotne stvari. Crnoj Gori u budućnosti treba predsjednik svih njenih građana i u formalnom i praktičnom smislu“, ističu oni.

Iz URE kažu i da je praksa zemalja Evropske unije da državni funkcioner bude zakonski onemogućen da akumulira moć na različitim pozicijama u javnom životu.

„Formulaciju kojom bi se dopunio član 97 Ustava Crne Gore, a što kao stranka predlažemo, nalazimo u našem neposrednom okruženju. Naime, u Hrvatskoj je u njihovom Ustavu u članu 96 jasno predviđeno da predsjednik nakon stupanja na funkciju ne smije biti i član partije“, pojašjavaju oni.

Dodaju da je ovakva inicijativa nešto što je zalog za budućnost i cijene da predstavlja unapređenje trenutnog stanja koje propisuje Ustav Crne Gore i vjeruju da će prijedlog naići na podršku svih odgovornih poslanika i subjekata u crnogorskome društvu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.