Najstarija olimpijska pobjednica proslavila 99. rođendan
Foto: AFP

Mađarska gimnastičarka

Najstarija olimpijska pobjednica proslavila 99. rođendan

Najstarija olimpijska pobjednica, mađarska gimnastičarka Agnes Keleti, proslavila je 99. rođendan.

Slavna mađarska gimnastičarka jevrejskog porijekla, koja je preživjela Holokaust, tokom karijere je osvojila deset olimpijskih medalja, pri čemu pet zlata, tri srebra i dvije bronze.

Jedno zlato je osvojila u Helsinkiju 1952. godine, a četiri u Melburnu 1956. godine.

"Nisu značajne medalje, već iskustva koja su došla s njima", rekla je Kelti, koja je rođena 9. januara 1921. dodavši sa smješkom da je obožavala gimnastiku jer je bilo moguće besplatno putovati.

Gimnastikom je počela da se bavi sa četiri godine, a sa 16 je osvojila prvu titulu mađarske prvakinje.

Keleti je preživjela Drugi svjetski rat koristeći lične dokumente jedne djevojke iz katoličke porodice, radeći kao sluškinja na selu. Ratni vihor su joj preživjeli majka i sestra, ali otac i ostala rodbina ubijeni su u koncentracionom logoru Aušvic.

Nakon rata vratila se gimnastici izborivši nastup na OI u Londonu 1948. godine, ali je ostala bez nastupa zbog povrede. Četiri godine kasnije, u Helsinkiju, je osvojila četiri medalje (zlato, srebro i dvije bronze), a u Melburnu je osvojila još šest medalja (četiri zlata, dva srebra).

Za vrijeme OI u Melburnu sovjetske trupe su ušle u Mađarsku, a Keleti je odučila da se ne vrati u domovinu, već se preselila u Izrael. Prije nekoliko godina vratila se u Budimpeštu gdje i danas živi.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.