Krizni sastanak kod britanske kraljice zbog Hari i Megan
Hari i Megan

Krizni sastanak kod britanske kraljice zbog Hari i Megan

Britanska kraljica Elizabeta II će održati sastanak s princom Harijem u nastojanju da riješi krizu izazvanu iznenadnom najavom njega i njegove supruge Megan o povlačenju sa važnih kraljevskih dužnosti i najavom da će u budućnosti više vremena provoditi u Sjevernoj Americi, prenose britanski mediji.

Princ Hari će se u privatnoj kraljevskoj rezidenciji na imanju Sandringem sastati sa svojom bakom kraljicom Elizabetom, a sastanku će prisustvovati i njegov otac princ Čarls i brat princ Vilijam sa kojim ima zategnute odnose, najavljuju mediji.Megan koja je otputovala u Kanadu će komunicirati posredstvom konferencijskog poziva.

Među temama dnevnog reda, navodi Sandej tajms, naći će se i iznos finansijske donacije princa Čarlsa koji bi trebalo da pripadne tom paru od prihoda sa njegovih privatnih imanja, pitanje njihovih kraljevskih titula i opseg komercijalnih transakcija za koje će princ Hari i Megan biti ovlašćeni.

Hari, Megan i njihov sin Arči proveli su Božić u Kanadi, a bivša američka glumica vratila se u Kanadu ove nedelje. Otišli su na produženi odmor nakon što su iskazali nelagodu zbog snažne kritike britanskih tabloida koji kritikuju navodne ćudljivosti Megan Markl i njen luksuzni način života.

Odluka princa Harija i Megan da se distanciraju od monarhije je u Britaniji izazvala buru a britanski mediji su ih žestoko optužili za licemerje. Hari i Megan najavili su u po povratku sa odmora da nadalje neće biti "viši" članovi kraljevske porodice, da žele da rade na tome da budu finansijski nezavisni i da hoće da dijele svoje vrijeme izmedju Sjeverne Amerike i Velike Britanije "nastavljajući da poštuju dužnosti prema kraljici".

Njihova objava je, prema nekim izvorima, povrijedila kraljevsku porodicu.

Prema navodima medija kraljica je tražila od članova porodice da narednih dana nadju "rješenje" za želju njenog unuka, šestog u nasljednom redu, da stekne svoju finansijsku nezavisnost i živi dio godine u Sjevernoj Americi.

List Tajms smatra da postupak Harija i Megan "ima sva obilježja sebičnosti i naglosti po kojoj je Hari zloglasno poznat".

Mediji iznad svega kao veliko licemerje kritikuju njihovu želju da budu finansijski nezavisni. Kraljevska apanaža, koje žele da se odreknu, samo je pet odsto njihovih zvaničnih troškova.

Ostalo im plaća Harijev otac, princ Čarls od prihoda sa svojih privatnih imanja. Istovremeno će troškovi njihovog osiguranja, budu li živjeli na dva kontinenta, znatno porasti.

A to plaćaju poreski obveznici. Baš kao što su platili 2,4 miliona funti za nedavnu obnovu njihove rezidencije. Hari (35) i Megan (38), vjenčali su se u maju 2018. na raskošnoj svečanosti u dvorcu Vindzor zapadno od Londona, a Megan je prošle godine rodila njihovo prvo dijete, Arčija Harisona Mauntbaten-Vindzora za koga Hari nije želio kraljevsku titulu.

Par je poslednjih mjeseci govorio o tome da im teško pada medijski pritisak povezan s njihovim dužnostima.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.