93 osobe pronađene zatvorene u tri kuće na Zabjelu: Identifikovani organizatori
ilustracija

Najveća akcija na Balkanu u sprječavanju trgovine ljudima

93 osobe pronađene zatvorene u tri kuće na Zabjelu: Identifikovani organizatori

Državljani Tajvana Čang Šia Lun (Chang Chia Lun), Van Lun Šin (Wang Lun Hsin), i Vu Min Čen (Wu Ming Chen) označeni su kao vođe kriminalne organizacije koja se sumnjiči za trgovinu ljudima koje su tjerali da za njih čine internet prevare i tako im ostvaruju materijalnu dobit.

Specijalno tužilaštvo je kao pripadnike ove kriminalne oganizacije označilo i Čen Ju Min (Chen Yu Ming), Čuan Dei Šen (Jhuang Dai Sian),) Hung Ču Li (Hung Ju Li), Šin Ping Jen (Hsin Ping Yen), Hujang Go Sejon (Hujang Guo Syun).

Sudija za istrage Višeg suda u Podgorici Vladimir Novović uvažio je prijedlog specijalne tužiteljke Mire Samardžić i osmorici tajvanskih državljna juče ujutro odredio pritvor do 30 dana zbog opasnosti od bjekstva i mogućeg uticaja na svjedoke.

Prema nezvaničnim saznanjima, u prethodna dva dana u Specijalnom tužilaštvu saslušano je više desetina svjedoka čiji će iskazi istražiteljima pomoći u sklapanju slike funkcionisanja ove kriminalne organizacije.

Pobjeda saznaje da je jedan dio osumnjičenih pred tužiteljkom Samardžić negirao krivična djela za koje se terete dok su neki od njih iskoristili zakonsko pravo i branili se ćutanjem.

U istrazi trgovine ljudima sa Tajvana policija je do sada identifikovala 26 žrtava – navedeno je u petak na Tviter nalogu Uprave policije.

Crnogorska policija je sa kolegama iz Tajvana prije četri dana u Podgorici presjekla lanac trgovine ljudima sa Dalekog istoka i pronašla 93 osobe zatvorene u tri kuće na Zabjelu.

Policija je tada identifikovala 12 žrtava ovog krivičnog djela, a u obradi je imala još 85 osoba.

Osam tajvanskih državljana uhapšeno je zbog sumnje da su trgovali ljudima koje su tjerali da za njih čine internet prevare i tako im ostvaruju materijalnu dobit.

Prikupljeni su i materijalni dokazi koji potvrđuju sumnje istražitelja da se radi o organizovanoj kriminalnoj grupi koja je oformljena radi eksploatacije radne snage.

Prema saznanjima Pobjede, žrtve trgovine ljudima ispričale su policiji da su držani pod prisilom u objektima u kojima je vladala stroga hijerarhija osumnjičenih lica, da su im oduzeti pasoši i da su tjerani da rade internet prevare.

Detaljnom analizom utvrđeno je i da su neki od privedenih prešli granicu legalno, dok je određeni broj njih ilegalno stigao u našu zemlju.

Nezvanično nam je saopšteno da za sada nema indicija da je neko od crnogorskih državljana bio uključen u ovu kriminalnu organizaciju.

Ova akcija se smatra najvećom na Balkanu u sprječavanju trgovine ljudima.

U cilju identifikovanja još eventualnih izvršilaca i žrtava trgovine ljudima ili drugih krivičnih djela preduzimaju se dalje istražne aktivnosti.

Izvor: Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.